Власт у Подгорици спрема велику пљачку, иако су цркве већ уписане као имовина СПЦ

© Sputnik / Александар МилачићЛитија у Подгорици
Литија у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако Српска православна црква у Црној Гори располаже доказима да су многе њене цркве и манастири уведени у катастар као њена имовина, власт у Подгорици то не прихвата, па је Управа за имовину почела прикупљање података о укњижби вјерских објеката, очигледно у оквиру припрема за велику институционалну пљачку.

Околност да се Влада Црне Горе мимо икаквог поступка сада спрема да формира мишљење да ли је неки упис на СПЦ извршен незаконито, након чега ће се та имовина очигледно наћи на списку имовине која треба да постане државна, адвокат Митропoлије црногорско-приморске Далибор Каварић у изјави за Спутњик карактерише као својеврсну опсежну припрему за – „велику институционалну пљачку”.

Припрема за велику институционалну пљачку

Каварић, наиме нема дилему да је Влада оваквим активностима малтене „у тишини“ почела са спровођењем Закона о слободи вјероисповјести.

„Влада, је како је претходно најавила, изгледа одлучна у намјери да сходно безаконом закону изврши отимање и пљачку непокретне и покретне црквене имовине, не би ли краткорочно остварила неку добит и платила неку рату кредита да би побољшала државни буџет. То је у суштини био њен циљ и смисао, или, како премијер каже - дух овога закона. И он се, као што видимо, полако остварује“, оцјењује Каварић.

Наш саговорник стога упозорава да би се уколико убрзо не буде помака, лако могло испоставити да је прича Владе Црне Горе о дијалогу била велика превара како би у тишини спроводили Закон о слободи вјероисповјести и припремали документацију.

Адвокат Драган Шоћ, члан Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, представио је ових дана на конференцији за штампу о  „Упису православних  цркава, манастира и црквеног земљишта у Катастар непокретности“ документ из 1987. године, који показује да је држава још у вријеме комунистичког режима јасно наложила да се за сву имовину православне вероисповести у Црној Гори коју садашња власт жели отуђити, за власника пише - Митрополија црногорско-приморска.

 „Тај документ су донијели идеолошки, а у неким случајевима, и биолошки очеви људи који се данас залажу за отимање православних светиња“, оцијенио је Драган Шоћ, некадашњи министар правде у Влади Црне Горе.

Управа за имовину већ спроводи закон

Међутим, упркос предоченим документима СПЦ, као и чињеници да је у току дијалог експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске око спорног Закона о слободи вјероисповести, Управа за имовину Црне Горе већ је прикупила податке свих подручних јединица осим которске о укњижби вјерских објеката.

„На дан 13.03.2020. године Управа за имовину је примила податке од свих подручних јединица Управе за некретнине изузев ПЈ Котор. Након анализе комплетне документације, уколико се укаже потреба, Управа за имовину ће тражити допуну података од подручних јединица", казао је за црногорске медије директор тог државног органа Блажо Шарановић.

Он је појаснио и да ће служба на чијем је челу након комплетирања документације и њене анализе од комисија формираних за три црногорске регије – сјевер, централна регија и приморје – припремити и информацију за Владу Црне Горе о спроведеним активностима.

Драгослав Бокан у емисији „Док анђели спавају“ - Sputnik Србија
Драгослав Бокан: Црна Гора је чудо 21. века /видео/

„Наглашавам да је ријеч о иницијалним, припремним активностима за спровођење Закона (о слободи вјероисповјести), које се односе на све вјерске заједнице, без изузетка“, казао је Шарановић.

Сумњива активност у Управи за некретнине

Подсјетимо, предсједник Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, отац Велибор Џомић, примијетио је да се „ових дана врши врло специфична активност у Управи за некретнине“, која, како је казао „није примјерена редовној процедури“, те додао да постоје и „озбиљне индиције и основана сумња да су уништена решења и премјери из предмета који се тичу Митрополије црногорско-приморске“.

„Уколико се то испостави као тачно, бићемо приморани да поднесемо кривичне пријаве“, упозорио је отац Џомић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала