Вртић не ради, код бабе се не сме – куда са децом у време ванредног стања

© AFP 2023 / MYCHELE DANIAUШтрајк просветара
Штрајк просветара - Sputnik Србија
Пратите нас
Затварањем школа и вртића у Србији родитељи мале деце који морају да иду на посао суочили су се са питањем коме да оставе децу на чување. Бабе и деде више нису солуција, будући да су једни од најугроженијих од коронавируса. Коме оставити дете?

Државе Европе која је према објави Светске здравствене организације сада епицентар заразе вирусом корона, увеле су бројне мере у циљу сузбијања овог вируса, од којих је најчешће помињана затварање школа и вртића. Србија је у борби са овом глобалом пошасти пошла примером Шпаније и САД-а, и поред затварања школа и вртића увела ванредно стање.

Где ће деца кад не могу код бабе и у вртић

На родитеље који немају могућност да раде од куће стављен је терет бриге куда са децом када вртићи и школе не раде. Ова ситуација је нова и по друге европске земље, па нам оснивач иницијативе „Маме су закон“ и народна посланица, Татјана Мацура, илуструје могуће решење на примеру који је применила Немачка.

CC0 / Pixabay / У Немачкој, један родитељ може да остане код куће ако дете има до 12 година.
Вртић не ради, код бабе се не сме – куда са децом у време ванредног стања - Sputnik Србија
У Немачкој, један родитељ може да остане код куће ако дете има до 12 година.

„Рецимо, родитељи који не раде у службама од којих држава тренутно зависи, као што су здравство, полиција и слично, имају право да један од њих остане код куће уз децу која су узраста до 12 година. И тада држава рефундира зараду том родитељу који мора да остане код куће. У случају да оба родитеља раде у службама које су везане за ову ситуацију, онда они могу уз писану сагласност да оставе децу у комшилуку, код родбине или негде другде где имају прилику да их оставе. Друга опција су вртићи који раде у ванредним околностима, где само они родитељи који раде у таквим околностима могу да оставе своју децу. Дежурне службе које раде у овим вртићима дезификују простор, као и децу на уласку и изласку из вртића, јако се води рачуна о тим мерама“, каже Мацура за Спутњик.

Председница Владе Ана Брнабић на данашњој конференцији за новинаре подсетила је да од сутра поново почиње школа, мислећи на начин који је изнађен како би се настава обављала путем програма РТС-а. Брнабићева је нагласила да ће овај вид наставе бити обавезан и да ће се радити тестирања о наученом градиву.

CC0 / Pixabay / Деца ће од 17. марта наставу пратити на телевизији.
Вртић не ради, код бабе се не сме – куда са децом у време ванредног стања - Sputnik Србија
Деца ће од 17. марта наставу пратити на телевизији.

Наша саговорница поздравила је ову одлуку коментаришући је добром како би деца дисциплиновано остајала у кућама:

„Ово није лоше што ће настава да иде преко РТС-а. Прво, зато што ће да окупира децу на неки начин јер морају да схвате да ово није распуст, него да је нужно да буду у кући и да не шврљају около. Нису проблем само мала деца, проблем је и са оним старијим ђацима којима је тешко објаснити као тинејџерима да морају да седе у кући, јер сетимо се како је то изгледало за време бомбардовања. Добар део нас је тај период провео на улици, тако да се не можемо баш похвалити неком дисциплином у том смислу“.

Солидарност на првом месту

Директорка удружења „Родитељ“ Гордана Племић, указала је да док не видимо какве ће бити конкретне мере у овој ситуацији сви морамо да будемо солидарни па би тако послодавци за родитеље који морају да раде, а нема ко да им чува децу морали да изнађу адекватно решење како би му помогли.

Према речима наше саговорнице не треба све да падне на терет послодавца већ да се очекује и да држава донесе адекватне мере како би помогла послодавцима у вези са родитељима који морају да иду на посао, односно да се мора наћи средина.

„Држава се мора у овом тренутку укључити, да рефундира из буџета такве неке ситуације или уколико послодавац има било какве могућности да родитељу приушти да остане код куће а да за то добије пуну надокнаду. То је нешто што сада у овом тренутку можемо да узмемо из примера других земаља које су донеле сличне уредбе и на тај начин функционишу. Ни ми ту не треба да измишљамо ништа ново. Али сигурно ће се ту јавити велики број ситуација, јер не можемо ни да замислимо какве све родитељи имају проблеме и где морају да раде, и да ли има ко да им чува децу. Али сада у овој ситуацији када не раде ни школе ни вртићи и када видимо да ће то да потраје, а могућност да баке и деке чувају децу не постоји, ту апсолутно држава мора да изнађе најбољи начин на који родитељ неће бити оштећен ни финансијски, а да може да остане са својим дететом“, каже Племићева за Спутњик.

Пошта Србије, на пример, већ је предузела мере у вези са помоћи родитељима са децом до 12 година. Како Спутњик сазнаје, они ће уколико у овој ситуацији не желе да раде добијати 80 посто зараде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала