„Вратите се, неће Вучић да вас прими“: Муке наших радника са хрватским цариницима

CC0 / Pixabay / Возачи аутобуса
Возачи аутобуса - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Неколико десетина радника, углавном жена, из општина Врбас и Кула, који раде као сезонци на северу Италије, у последњи час су успели да из земље оковане вирусом корона стигну кући, јер су пред завођење ванредне ситуације у нашој земљи престали да саобраћају аутобуси са Апенинског полуострва до Србије.

Они су 24 сата путовали преко Словеније и Хрватске до граничног прелаза Батровци и наплатне рампе у Руми. Више од четири сата били су задржани на словеначко-хрватској граници, где их нису пуштали да наставе пут.

„Са хрватске стране рекли су нам: „Вратите се одакле сте пошли, неће Вучић да вас прими“. Касније су нам саопштили да ће нас пустити ако претходно 14 дана проведемо у њиховом карантину о нашем трошку. Не знам како је нашим возачима пошло за руком да, ипак, прођемо кроз Хрватску, али смо одахнули тек кад смо стигли у Србију“, прича жена из Врбаса, која ради у хотелу у италијанској покрајини Јужни Тирол, преносе Вечерње новости.

Хрватски цариници на граници са Словенијом направили су још једну стресну ситуацију, јер нису допуштали путовање ка Србији двема женама са мађарским и једној са хрватским пасошем. Даље су могли само путници са српским пасошем.

„Жене са мађарским пасошем пуштене су после великог натезања показујући личне карте са српским боравиштем, а жена са хрватском путовницом, такође држављанка Србије, морала је у пола један ноћу да буди мужа како би фотографисао њена документа и послао их мејлом хрватској полицији, а оригинале потом однео на Батровце пре него што му супруга стигне тамо“, испричала је становница Сивца.

Она је шокирана понашањем већине путника у аутобусу, који су, како каже, били спремни да три жене оставе на граници Словеније и Хрватске само да би они наставили пут.

„Да су могли, избацили би из аутобуса и двоје људи који су целим путем непрекидно кашљали. Седели смо по једно у реду, дијагонално удаљени, да бисмо имали што мањи контакт. Такав је распоред био и у аутобусу до Болцана у Италији, одакле смо кренули у Србију. У италијанском аутобусу нисмо смели да приђемо возачу ни да уђемо на предња врата, нити нам је наплаћена карта, која кошта 5,5 евра“, описује Сивчанка.

Ни новац из руку

Возачи аутобуса, који довозе Врбашане и Куљане до Руме, настављају пут до Пожаревца, а за превоз Војвођана до Новог Сада, одакле они путују својим кућама, унајмљују такси. Овог пута, међутим, због страха од короне, ниједан таксиста није желео да их превезе, па је аутобус морао да иде и до Новог Сада. Повратници из Италије сад су у самоизолацији, а страх од њих је толики да им рођаци и комшије основне намирнице остављају пред вратима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала