Цене нафте на светским берзама почеле да расту

CC0 / пиксабеј / Нафтно поље
Нафтно поље - Sputnik Србија
Пратите нас
Светске цене нафте опорављају се после пада, цена нафте „Брент“ и „ВТИ“ порасла је за више од пет одсто, показују подаци са берзи.

Према подацима од 4.02 по московском времену (2.02 по средњоевропском), априлски фјучерс за нафту „ВТИ“ расту за 5,10 одсто – на 30,48 долара по барелу. Мајски фјучерс марке „Брент“ расте за 5,23 одсто – на 31,17 долара по барелу.

У понедељак је нафта „Брент“ је поновила четворогодишњи минимум, појефтинивши за више од 12 одсто и спустивши се на испод 30 долара по барелу. Цена „ВТИ“ смањила се за 10 одсто.

На ситуацију око цена нафте утиче нестабилност на светским берзама изазвана епидемијом коронавируса. Трговци нафтом страхују да предузете мере неће спречити рецесију светске економије и неће променити ситуацију око производње нафте. Земље-чланице ОПЕК-а нису успеле 6. марта да се договоре о продужетку споразум како би смањиле производњу.

У недељу увече америчке Федералне резерве и јапанска Централна банка најавиле су ново ублажавање монетарне политике. Раније су мере подршке најавиле Централна банка Кине, Велике Британије и евро-зоне. Осим тога, ЕЦБ је ослободила око 100 милијарди евра банкарског капитала како би подржала кредитирање у условима кризе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала