Почела настава на даљину на РТС 3 и РТС Планети

CC0 / Pixabay / Дечак гледа телевизију
Дечак гледа телевизију - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Данас је почела школа на РТС-у. Образовни садржаји емитују се на РТС 3 и на РТС Планети.

Настава на даљину почела је у осам сати, трајаће шест дана у недељи, а распореди се налазе на сајту Министарства просвете www.rasporednastave.gov.rs.

На сајту је објављено да ће часови за ученике првог разреда бити емитовани од 8.05 до 9 девет сати, а према распореду прваци ће у уторак, среду, петак и суботу имати по један час српског језика и математике, а у четвртак математику и Свет око нас.

Ученици другог разреда имаће наставу од 9.10 до 10.15 сати, а њихов распоред часова је исти као за прваке.

За трећи разред настава ће се одвијати од 10.20 до 11.25 сати, а ученици ће у уторак, среду, петак и суботу имати по један час српског језика и математике, а у четвтак математику и природу и друштво.

Ученици четвртог разреда наставу ће пратити од 11.30 до 12.35 часова, а њихов распоред је исти као за ученике трећег разреда.

За ученике петог разреда термин за наставу је од 12.40 до 13.45 часова и они ће у уторак и среду имати по један час српског језика и математике.

Петаци ће у четвртак имати час математике и географије, у петак српски језик и биологију, а у суботу математику и историју.

Настава за ученике шестог разреда предвиђена је од 13.50 до 14.55 часова и они ће у уторак, среду и суботу имати по један час српског језика и математике, док ће у четвртак имати математику и физику, а у петак српски језик и биологију.

Ученици седмог разреда наставу ће пратити од 15 до 16.05 часова и они ће у уторак и среду имати по један час српског језика и математике, у четвртак математику и хемију, у петак српски језик и физику, а у суботу математику и биологију.

Часови за ученике осмог разреда биће емитовани од 16.10 до 17.50 часова и они ће у уторак имати математику, српски језик и физику, а у среду српски језик, математику и историју.

Осмаци ће у четвртак имати математику, српски језик и биологију, у петак српски језик, математику и географију, а у суботу математику, српски језик и хемију.

Учење на даљину у основним и средњим школама уводи се пошто је обустављена редовна настава после проглашења ванредног стања у Србији.

Бесплатан проток и пренос података

Сви емитовани часови биће доступни на платформи РТС Планета, где се могу накнадно и више пута прегледати, истог или наредног дана. Оператери неће наплаћивати проток и пренос података за наведене едукативне садржаје.

Учитељи и наставници биће у обавези да прате и бележе податке о напредовању ученика током учења на даљину кроз домаће задатке, вежбање, провере, пројекте, презентације.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ће бити провере знања за ученике, као и да се не одустаје од мале матуре и да се за то увелико припремају тестови, преноси Танјуг.

"Неће се одустати од мале матуре, штампају се тестови. Неће бити амнестије и да се у средње школе уписује како ко хоће. Настава на даљину мора озбиљно да се схвати", рекао је Шарчевић новинарима у Београду.

Он је нагласио да се преговара са РТС-ом да се програм прошири и на РТС2 и да би тада било простора и за уметничке часове, као и за стране језике.

За студенте ће сваки факултет организовати онлајн наставу. Поједини факултети већ имају акредитоване онлајн студијске програме, неки имају технику да снимају емисије и постављање на платформе, али сви су у обавези да одржавати комуникацвију са студентима мејлом.

Расељавају се и студентски домови. Већина је још јуче напустила собе и отишли су кући. За мали број студенат држава је у обавези да се побрине и да им обезбеди смештај, а то су студенти из програму ''Свет у Србији''. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала