Научници открили зашто неки пацијенти имају тешке симптоме

© REUTERS / FLAVIO LO SCALZOДевојка са маском
Девојка са маском - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустралијски научници су анализом крви једне пацијенткиње открили да имуни систем одговара на коронавирус идентично као на типични грип. То им је помогло да схвате зашто се неки пацијенти опораве брзо, док други имају озбиљне респираторне проблеме.

Један од првих пацијената оболелих од коронавируса у Аустралији показао је имуно реакцију на третман, што, према речима аустралијског министра здравља, представља значајан корак у истраживању и развијању вакцине против вируса Ковид-19.

Према подацима Светске здравствене организације, новим коронавирусом заражено је више од 180.000 људи у свету, а умрло је 7.184.

Док се код већине оболелих болест манифестовала са средњим и слабим симптомима, и даље је 20 одсто пацијената у критичном стању. Вирус је био фаталан у један одсто случајева, пише у извештају аустралијских истраживача, преноси Ројтерс.

Херметичка капсула за пацијенте са коронавирусом - Sputnik Србија
Болест се ипак враћа: Пацијент који је прележао коронавирус поново позитиван

Док научници у свету покушавају да развију вакцину што пре, истраживачи Института за проучавање инфекција и имунитета "Питер Доерти“" у Аустралији фокусирали су се на то да сазнају што више о самом вирусу.

Анализирајући крв жене у четрдесетим годинама, открили су да имуни систем одговара на коронавирус идентично као на типични грип.

Ово сазнање помогло је научницима да схвате зашто се неки пацијенти опораве брзо, док други имају озбиљне респираторне проблеме.

Пратећи стање пацијенткиње и њен имуни систем, истраживачи могу да предвиде када ће се она опоравити, а ово сазнање, према речима министра здравља Грега Ханта је велики напредак, преноси Танјуг.

„Истраживање је пружило могућност да се на најбржи начин прати и предвиди терапија која ће пацијенту помоћи да се успешно опорави“, рекао је Хант.

Широм света фармацеутске компаније убрзано раде на тражењу вакцине и антивирусних лекова који би спречили ширење ове заразе.

Прочитај још:

Из минута у минут: Могуће увођење најтежих мера у Србији, посебно за старије суграђане

Американци започели тестирања вакцине против коронавируса на људима

Холандски научници на путу ка откривању лека против коронавируса

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала