Немачки институт: Пандемија би могла да траје две године

© AP Photo / Martin MeissnerВатрогасци и радници Црвеног крста узимају узорке за тест на коронавирус од возача аутомобила у Немачкој
Ватрогасци и радници Црвеног крста узимају узорке за тест на коронавирус од возача аутомобила у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија коронавируса КОВИД-19 могла би да траје две године, сматра Лотар Вилер председник Института „Роберт Кох“ који је део немачког Министарства здравља и бави се проценом епидемиолошке ситуације у земљи.

У овом тренутку, према подацима Института, у Немачкој је потврђено 6.012 случајева заразе коронавирусом, од којих је 13 особа преминуло. Универзитет „Џон Хопкинс“, са своје стране, саопштио је да је у Немачкој заражено 7,2 хиљаде људи, а да је умрло 17.

„Пандемија се развија у таласима. То знамо и то је тако. Али колико су брзи ти таласи? И када ће се пандемија проширити на прогнозираних 60-70 одсто светског становништва? То може да траје годинама. Полазимо од претпоставке да ће трајати две године“, рекао је Вилер на конференцији за медије.

Према његовим речима, за ток пандемије биће корисна појава вакцине или нека друга „интервенција“.

„Што се пре буде појавила вакцина, пре ће моћи да се ограничи ова пандемија. Али чак и када се вакцина појави, то не значи да ће се сви вакцинисати, што ће бити повезано са количином вакцина“, додао је он.

Пандемија новог коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима Универзитета „Џон Хопкинс“ у више од 150 земаља света заражено је више од 185 хиљаде људи, већина се опоравила, а више од седам хиљада је умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала