Отворен СОС број: Брзи савети за све којима је потребна психолошка помоћ током епидемије

© Fotolia / Yves Damin Человек разговаривает по телефону
Человек разговаривает по телефону  - Sputnik Србија
Пратите нас
СОС број 0800/309-309 отворен је у Србији за све оне којима је потребна психолошка подршка или помоћ због ситуације коју је проузроковао коронавирус. На тој линији 24 сата дневно дежурају стручњаци из Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, одакле апелују на грађане да се не устручавају да позову.

Др Ивана Сташевић Карличић, в.д. директора Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ објаснила је да је СОС телефон за све грађане који су узнемирени, боје се или имају било какве недоумице које могу бити надлежност професионалаца из домена менталног здравља, а имају везе са коронавирусом.

„За све оно што је психолошка последица – сметње у концентрацији или спавању, недостатак апетита, повећано коришћење психоактивних супстанци – ту су професионалци из домена менталног здравља. Позиви су бесплатни из свих мрежа, а психијатри и здравствени сарадници Клинике „Др Лаза Лазаревић“ пружају психолошку подршку 24 сата дневно свим грађанима Србије“, објашњава Карличићка.

CC0 / Pixabay / На СОС линији увек дежурају три здравствена радника.
Отворен СОС број: Брзи савети за све којима је потребна психолошка помоћ током епидемије - Sputnik Србија
На СОС линији увек дежурају три здравствена радника.

СОС број стално доступан за грађане који су кризи

На СОС броју у сваком тренутку су на линији три оператера. Јутрос од 7.30 до 8.00 сати било је више од 50 позива.

На питање који су најчешћи проблеми с којима су се јављали грађани, Карличићка одговара:

 „То је оно што карактеришемо као уобичајена осећања и понашања током кризе, која укључују – страх од болести и умирања, избегавање доступних услуга здравственог система услед страха од заразе, страх од социјалног одбацивања и стигматизације док смо у карантину или потенцијално болесни, осећање беспомоћности у бризи око наших најближих и страх да ћемо их изгубити, страх од губитка основних средстава за живот, страх од сепарације од вољених, страх због потенцијалне немогућности добијања жељене професионалне помоћи, осећање досаде, усамљености, депресије, тешкоће у концентрацији, промене у ритму спавања, поремећај апетита и претерана употреба алкохола, цигарета, психоактивних супстанци и седатива“, наводи Карличићка.

© AP Photo / Elise AmendolaИзбегавати цигаре, алкохол и седативе.
Отворен СОС број: Брзи савети за све којима је потребна психолошка помоћ током епидемије - Sputnik Србија
Избегавати цигаре, алкохол и седативе.

Смањити цигарете, алкохол, седативе...

Она истиче да је потпуно нормално да у оваквим ситуацијама осећамо тугу, забринутост, збуњеност, уплашеност или љутњу и апелује на грађане да смање употребу цигара, алкохола и других психоактивних супстанци, попут седатива, и да уместо тога позову СОС линију.

Карличићка наглашава да је битно одредити период дана током којег ће се грађани информисати о новонасталом стању, јер константно праћење вести и друштвених мрежа лоше утиче на ментално здравље и поспешује страх и узнемиреност.

„Апострофираћу потпуно штетан утицај друштвених мрежа. Препоручујем да се избегавају. Битно је да се прича с људима у које имате поверење, да се телефоном контактирају породица и пријатељи, а они који морају да остану код куће треба да се побрину да и даље живе здраво, да се хране здраво, спавају редовно, вежбају, одржавају контакте с вољенима и слично“, саветује саговорница Спутњика.

Грађани нису сами

Да бисмо избегли или решили проблем на време, Карличићка истиче да је неопходно да се информишемо из поузданих и званичних извора, као што су Министарство здравља и Светска здравствена организација.

„Не можемо потпуно уништити овај вирус, али га можемо контролисати и можемо контролисати ситуацију. Битно је да грађани знају да нису сами, да нису препуштени случају, да армија људи стоји иза свега овога и апсолутно ради у интересу сваког грађанина“, закључује Карличићка.

Она наводи да је СОС телефон део мултидисциплинарног приступа, који је светски стручни стандард и који је Министарство здравља увело брзо и ефикасно, с циљем опсежне заштите јавног здравља целе нације.

СОС број 0800/309-309 објављен је и на сајтовима - Министарства здравља, Цовид 19, Института за јавно здравље „Батут“ и Клинике „Др Лаза Лазаревић“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала