Порука генералног директора СЗО: Тестирајте, тестирајте, тестирајте

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаСистеми за тестирање на коронавирус
Системи за тестирање на коронавирус - Sputnik Србија
Пратите нас
Тестирајте сваки сумњиви случај, поручио је генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус земљама широм света, оценивши да је протекле недеље дошло до брзе ескалације случајева Ковид-19.

"Имамо једноставну поруку за све земље: тестирајте, тестирајте, тестирајте", рекао је Тедрос на конференцији за новинаре.

Он је истакао да све државе морају да имају свеобухватан приступ у борби против овог вируса, али је нагласио да је „разбијање ланца преноса“ најефикаснији начин да се спрече инфекције и спасе животи, објављено је на сајту СЗО.

„А да бисте то урадили, морате да тестирате и изолујете (људе). Против пожара не можете да се борите затворених очију. И не можемо да зауставимо ову пандемију ако не знамо ко је заражен“, подвукао је Тедрос.

Он је земљама широм света препоручио да изолују особе чији су резултати теста позитивни на Ковид-19 и открију са ким су оне биле у контакту у периоду од до два дана пре него што што су развили симтоми, а онда тестирају и те људе.

Тедрос је нагласио да мере социјалног дистанцирања могу да помогну у смањењу преноса вируса и омогуће здравственим системима да се носе с пандемијом, а прање руку и кашљање у лакат могу да смање ризик од обољевања, али да те мере, саме по себи, нису довољне да се искорени ова пандемија.

"Комбинација је та која прави разлику", указао је он.

СЗО послала 1,5 милиона тестова у 120 земаља

Тедрос је подсетио да је СЗО послала скоро 1,5 милиона тестова у 120 земаља.

„СЗО саветује да сви потврђени случајеви, чак и блажи случајеви, треба да буду изоловани у здравственим установама како би се спречио пренос и обезбедила адекватна мера. Али ми препознајемо да су многе земље већ премашиле своје капацитете да брину о блажим случајевима у намењеним здравственим установама. У тој ситуацији, земље би требало да ставе као приоритет старије пацијенте и оне који испуњавају основне услове", поручио је Тедрос.
© AP Photo / Chinatopix via APСве државе морају да имају свеобухватан приступ у борби против коронавируса
Порука генералног директора СЗО: Тестирајте, тестирајте, тестирајте - Sputnik Србија
Све државе морају да имају свеобухватан приступ у борби против коронавируса

Он је навео да постоји опција да се пацијенти са блажим облицима болести изолују и да се о њима брине код куће, али је нагласио да је у том случају важно да и пацијент и особа која о њему брине носе маске када су у истој соби и да би пацијент требало да спава у одвојеној соби и користи посебно купатило.

„Још једном, наша кључна порука је: тестирајте, тестирајте, тестирајте. Ово је озбиљна болест. Иако докази које имају указују да су они који имају више од 60 година највише угрожени, и млади људи, укључујући децу су преминули“, упозорио је генерални директор СЗО.

Наредни период тест наше одлучности

Он је оценио да ће наредни дани, недеље и месеци бити тест наше одлучности, тест нашег поверења у науку и тест солидарности.

„Сви смо заједно у овоме. И само заједно можемо да успемо. Тако да је правило игре: заједно“, закључио је Тедрос.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала