Посао вредан 324 милиона евра: Турци граде нову деоницу пруге на Медитеранском коридору

CC0 / Pixabay / Железничка пруга
Железничка пруга - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Представници турске фирме ""Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S." и Хрватске железнице потписали су уговор о реконструкцији постојеће и изградњи нове деонице железничке пруге на Медитеранском коридору, вредан 324 милиона евра.

Пројекат који ће помоћи у повезивању Ријеке и Будимпеште железницом, тренутно је највећи инфраструктурни пројекат у Хрватској, преноси Танјуг.

Хрватски премијер Андреј Пленковић и министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Олег Буткових у Банским дворима присуствовали су потписивању Уговора за извођење радова на Пројекту реконструкције постојецег и изградње другог колосека на деоници Крижевци - Копривница - државна граница. 

Уговор су потписали председник Управе ХЖ инфраструктуре д.о.о Иван Кршић и представник Управе турске компаније Мухамед Ченгиз, а Пленковић је казао да је реч о важном стратешком пројекту за Хрватску и оценио да је рок изградње 42 километра у 42 месеца, односно километар месечно, амбициозан. 

Нагласио је да су пројекти обнове и изградње целог хрватског дела Медитеранског коридора са 1,8 милијарду евра у потпуности бесповратно финансирани из ЕУ фондова

Почетак радова планиран је за април 2020, а пројектом ће се реализовати 42 километра модерне двоколосечне пруге, биће реконструисано седам станица и стајалишта, седам мостова, два вијадукта, 21 подвожњак и надвожњак, изградиће се 25 километара зидова за заштиту од буке, модернизовати шест железницко-друмских прелаза, а 11 прелаза ће се денивелисати. 

На хрватском делу Медитеранског коридора изводе се радови и на осталим деоницама како би се хрватска Лука Ријека квалитетније железницом повезала с европским континентом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала