Ракетни комплекс „Бал“ биће први пут представљен на паради у Москви

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаСамоходна артиљеријска оклопна возила "Мста С" на генералној проби Параде победе на Црвеном тргу у Москви
Самоходна артиљеријска оклопна возила Мста С на генералној проби Параде победе на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Обалски ракетни комплекс „Бал“ биће први пут представљен у Москви на војној паради поводом 75. годишњице Дана победе у Москви 9. маја, саопштило је Министарство одбране Русије.

Комплекс „Бал” је мобилни систем на бази шасије МЗКТ-7930 који укључује самоходни командни пункт управљања и везе, лансерне системе— до 4 јединице, носач противбродских ракета и транспортно-лансирне контејнере.

То је обалски ракетни комплекс наоружан противбродском ракетом X-35. Развијен је 2004. године, а у арсеналу руске војске налази се од 2008. године.

Направљен је за контролу територијалних вода, заштиту морских база и других обалских објеката, као и за спречавање морског десанта.

Комплекс „Бал“ може да погоди циљеве на растојању од 120 километара са ракетом Х-35 и на растојању од 260 километара са ракетом Х-35У.

Ракете се одликују тиме што ниско лете и због тога их је прилично тешко оборити. У суштини, оне су сличне америчким ракетама „Харпун“ по својим могућностима, а ’Харпун‘ је једна од најраспрострањених противбродских ракета на Западу.

Максимална брзина комплекса на аутопуту је 60 километара на сат, а на земљаном путу - 20 километара на сат. Досег возила без сипања горива је 850 километара.

Раније је саопштено да ће на војној паради бити представљени најновији систем противваздушне одбране средњег домета „Бук-М3“ и противавионски ракетни систем С-300В4.

Механизовану колону ће чинити четири самоходна противавионска система „Бук-М3“, четири борбене машине „Тор-М2“, три противавионска артиљеријска система „Деривација“, као и лансирни системи С-300В4.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала