Русија спремна за поход на Месец: Објављен датум прве мисије

© © RoscosmosПлан руске лунарне базе
План руске лунарне базе - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија планира да лансира свој свемирски уређај на Месец 1. октобра 2021. године, први пут након 45-годишње паузе, саопштио је руководилац Одељења нуклеарне планетологије Института за свемирска истраживања Руске академије наука (РАН) Игор Митрофанов.

„Назив нашег уређаја 'Луна 25' надовезује се на нумерацију лунарних мисија из прошлог века“, рекао је Митрофанов на заседању Савета РАН за космос.

За слетање су изабране две области у околини Јужног пола на Месецу. Прва област се налази северно од кратера Богуславског, а други на југо-западу од кратера Манцине.

Пун месец на Малти. - Sputnik Србија
Русија и Кина заједно освајају Месец

„Луна 25“ треба да слети у једну од те две области. Уређај треба да испита састав поларног тла, да измери његове механичке карактеристике, да истражи поларну екосферу Месеца.

До сада није било мисија у поларној области Месеца. Све совјетске и америчке мисије, као и уређаји других земаља, слетали су у области Месечевог екватора, или у оквиру умереног појаса.

Последња совјеткса међупланетарна аутоматска станица била је „Луна 24“, која је стартовала 1976. године. Русија до сада ниједном није слала космичке уређаје према Земљином природном сателиту.

Раније је саопштено да Русија 2024. године планира да ка Месецу упути орбиталну станицу „Луна 26“, а 2025. године станицу с посадом „Луна 27“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала