Руски виролог саопштио нова сазнања о коронавирусу

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаВакцина
Вакцина - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови коронавирус ће на лето циркулисати са мањом ефикасношћу и болест ће, вероватно, добити сезонски карактер, саопштио је професор и шеф лабораторије екологије микроорганизама Биомедицинског факултета Далекоисточног савезног универзитета Русије Михаил Шчелканов.
„Током летњег сунчаног периода вирус ће циркулисати са мањом ефикасношћу него зими... Можемо да претпоставимо да, уколико се вирус учврсти у људској популацији, као што се десило са пандемијским грипом, имаће сличну сезоналност ограничену на зимски период“, рекао је научник.

Руски виролог објаснио је да имунитет на нови коронавирус неће бити трајан и доживотан, што је случај и са сезонским грипом.

Према његовим речима, информације да су ове године људи оболели и поново се заразили могу бити резултат погрешне дијагнозе, а осим тога, ти су случајеви ретки.

МЕРС коронавирус - Sputnik Србија
Водећи руски пулмолог објаснио: Четири фазе развоја коронавируса у организму

„Не постоје никакви научни докази да је вируленција (способност патогена да изазове инфекцију) вируса рекордна... Инфекција се још увек не контролише вакцином. Због чињенице да се инфекција брзо компликује, највеће оптерећење биће на одељењима интензивне неге. Као што показује кинеско искуство, са тиме се може изборити“, додао је научник.

Порекло новог коронавируса

Нови коронавирус не може имати вештачко порекло и не може бити резултат цурења са виролошког института у Вухану, сматра Шчелканов.

Он је истакао да је лажна вест да нови коронавирус садржи фрагменте других вируса, што потврђује његово вештачко порекло.

Виролог је објаснио да се коронавируси добро комбинују један са другим, што „ни на који начин не може да буде доказ вештачке природе коронавируса“.

„У Вухану се налaзи један од најбољих виролошких института који је један од десет најбољих виролошких института на свету. Ми познајемо много њихових радника. Тамо не може доћи до цурења. Из института овог нивоа не може бити цурења, посебно сада“, рекао је научник напомињући да је институт озбиљно опремљен камерама и да постоји међународна контрола.

Према његовим речима, само захваљујући чињеници да у Вухану постоји овај институт, научна заједница успела је да у најкраће време добије могућност да предвиди који ће лекови бити ефикасни и брзо развије тестове за индикацију вируса.

Вухан је у карантину због епидемије коронавируса и људи готово да нема на улицама - Sputnik Србија
Кина: Коронавирус су у Вухан могли су да донесу амерички војници

Шчелканов је такође додао да су лажне информације да су људи били заражени на рибљој пијаци у Вухану једући суши. „Немогуће је добити коронавирус преко сушија, иако је то сирова риба“, прецизирао је научник.

Коментаришући развој вакцине против новог коронавируса КОВИД-19 Шчелканов је рекао и да би она могла да се појави у развијеним земљама, међу којима и у Русији, за шест месеци.

Он је нагласио да је за развој коронавируса важна ниска температура – што нижа то боље, али не испод нуле. Такође је важна велика влажност. Осим тога, виролог је објаснио да је преживљавање вируса на објектима 6-8 сати на полираним столовима, а на металу – чак и мање.

Пандемија новог коронавируса

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом КОВИД-19 забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима Универзитета „Џон Хопкинс“ у више од 150 земаља света заражено је више од 182 хиљаде људи, већина се опоравила, а више од седам хиљада је умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала