Шеснаест година од мартовског погрома на Косову и Метохији

© Sputnik / Александар МилачићЈедан од детаља из порте Љевишке који открива небригу о светској културној баштини на Косову и Метохији.
Један од детаља из порте Љевишке који открива небригу о светској културној баштини на Косову и Метохији. - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеснаест година од мартовског погрома на Косову и Метохији нико није осуђен, Србима није омогућен повратак у ниховве домове нити је добијена накнада за уништену имовину, саопштила је Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација).

У саопштењу се наводи да Српска координација и чланови породица жртава, гајећи успомену на жртве мартовског погрома, још једном указује на одговорност УНМИК-а и КФОР-а, проистеклу из, како кажу, нечињења и невршења мандата одређеног Резолуцијом Савета безбедности ОУН бр. 1244, као и на одговорност Европске уније (ЕУЛЕКС-а) и власти у Приштини због некажњавања злочина над Србима.

Њихова одговорност је, подсећају, због уништавања српске културне баштине и имовине Срба на Косову и Метохији.

„Српска координација позива домаћу јавност да и у овим тешким временима, када се људска цивилизација бори са глобалним злом оличеним у коронавирусу, не заборави зло које је почињено над Србима на Косову и Метохији, а власти Србије да актуелизује питање кривичне и имовинске одговорности за последице настале масовним и организованим насиљем Албанаца над Србима и српском културном баштином на Косову и Метохији у мартовском погрому 2004. године“, наводи се у саопштењу које је потписао председник Српске координације, Душко Челић.

На данашњи дан пре 16 година, у време пуног извршног мандата међународне војне и цивилне мисије Уједињених нација на Косову и Метохији (КФОР-а и УНМИК-а), у три дана масовног и организованог насиља Албанаца над Србима, 17. 18. и 19. марта 2004. године, убијено је 10 Срба, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа пошта и домова здравља, а протерано је 4.012 Срба.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала