У ишчекивању вакцине за коронавирус — тешко и неизвесно

© Sputnik / Nikolay HiznyakВакцине
Вакцине - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка компанија која је радила на развоју вакцине за МЕРС започела је клиничко испитивање вакцине за нови коронавирус, али сличности између та два случаја не значе и да ће процес бити лак, сматра микробиолог Сергеј Нетесов.

Потенцијалну вакцину за нови коронавирус развила је америчка компанија „Модерна“, која се темељи на претходном раду на МЕРС-у, болести која је потекла из Саудијске Арабије 2012. и за коју се такође верује да се са животиња, тачније камиле, пренела на људе.

Први тестови „Модерне“ усредсређени су на процену нежељених дејстава и на утвђивање да ли је нова вакцина безбедна за људе, а не да ли је ефикасна против вируса Ковид-19, објашњава Нетесов, шеф лабораторије за микробиологију и вирологију Новосибирског државног универзитета.

Коронавирус - Sputnik Србија
Холандски научници на путу ка откривању лека против коронавируса
“Таква испитивања се обично врше на неколико десетина добровољаца, који су обично млади људи одличног здравственог стања. Ако се покаже да је вакцина безбедна и стимулише ефикасан имуни одговор, компанија ће моћи да пређе на следећу фазу тестирања“, рекао је Нетесов.

Указујући на ранији рад „Модерне“ по питању САРС-а, као и на општа знања стечена у тим студијама, Нетесов верује да та компанија заиста може развити вакцину за коронавирус брже од других компанија.

Према његовим речима, најважније је да вакцина, дугорочно гледано, нема одложена штетна дејства.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала