Укинути санкције Ирану: Коронавирус је заједничка несрећа

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаКула Азади у Техерану
Кула Азади у Техерану - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је позвала земље света да укину санкције против Ирана у условима када се земља бори са тешким последицама корона вируса.

„Коронавирус је заједничка несрећа и са заједничком несрећом треба сви да се боримо. Овде не може бити борбе међу државама. Све земље се морају ујединити, није важно о којим земљама је реч и какво становиште деле вође те земље. Кина је с правом позвала све земље да пруже помоћ Ирану у борби са корона вирусом“, рекао је Андреј Островкси директор Центра за Блиски исток и Кавказ.

Председник Ирана Хасан Рохани је истакао да иако је ова земља озбиљно погођена корона вирусом, САД настављају политику максималног притиска и настављају санкциону политику, која је Ирану нанела штету у висини од 200 милијарди долара.

Коронавирус озбиљан разлог за укдање санкција Ирану

Сергеј Санков, руководилац Руско-кинеског центра истиче да је приступ Кине испаван и оправдан и да њени завничници својим ставовима показују озбиљност и забринутост за стање на глобалном нивоу.

„Санкције су, у савременом свету и 21. веку, реликт давних времена и могуће је уводити санкције заобилазећи светска правила, међународне норме, УН итд.  Американци ће вероватно реаговати негативно и то је јасно, они немају намеру да укину санкције. Али Кина продужава своју спољнополитичку доктрину о заједничкој судбини заједнице и користи се ситуацијом када се свет нашао под оптерећењем“, рекао је експерт.

Кина чува леђа Ирану

Руски експерти сматрају да Американци мало воде рачуна о интересима међународне заједнице, те да ће ситуацију са корона вирусом искористити као додатни инструмент да изврше притисак на Иран како би он променио курс своје политике. С друге стране, сасвим је јасно да до тога неће доћи, нарочито након решености Кине да пружи сваку врсту помоћи овој земљи. 

Према речима Ген Шуана, званичног представника Министарства спољних послова Кине, ова земља пажљиво прати ситуацију и одржава тесне контакте са Техераном и већ је послала неопходну медицинску помоћ и своје експерте.

Кина позива међународну заједницу да сарађује са Ираном, како би се осигурала безбедност јавног здравља на регионалном и глобалном нивоу.

Ситуација је алармантна и није тренутак у коме треба да превагне неслагање већ да се читава међународна заједница уједини у борби са пандемијом и да се помогне свим угроженим земљама, упозоравају руски експерти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала