Зашто је важно да стари уопште не излазе напоље

© Sputnik / Пеђа ВасиљевићПензионерка са маском спуштеном
Пензионерка са маском спуштеном - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Зоран Радовановић сматра да боравак старијих људи на улицама може представљати опасност од ширења заразе и да би те изласке требало ограничити само на шетњу паса и кратак круг око куће, без контаката са другим људима. Ипак, тешко је наћи средину, па нису искључене најдрастичније мере.

На улицама Београда и других градова и данас се може видети велики број старијих људи по које је коронавирус најопаснији. Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ситуација међу грађанима није схваћена најозбиљније, и да ће се због тога радити на увођењу још строжијих мера ради сузбијања ширења вируса корона у Србији.

„Те мале шетње представљају мали ризик, али њихова идеја је да када изађу напоље сретну се, попричају један са другим, кашљу, кијају једни другима у лице, па тако повећавају ризик од обољевања. То је суштина. Најбезбедније је то ако се иде радикално и забрани шетња улицама, јер онда, ако је свако у својој кући, нема могућност да се зарази. А допуштам да уколико би изашли у парк или направили круг око куће не би много погоршали епидемиолошку ситуацију. Али, вероватно се процењује да је ту тешко наћи средину, па је боље пресећи“, указује Радовановић за Спутњик.

Потенцијалну радикализацију мера кроз забрану изласка за грађане старије од  65 година и начин  санкционисања њеног кршења наш саговоник објашњава:

„Могу и комунална и редовна полиција ако добију та овлашћења да легитимишу и кажњавају људе. Ту могу и мандатне казне да се изричу, помињу се оне од сто педесет хиљада динара, тако да држава може преко органа силе, пре свега мислим на Министарство унутрашњих послова, то да санкционише“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала