Амерички медији „откривају“ шта је циљ Русије у „нафтном рату“

© AP Photo / Sean GardnerАмерика, нафта
Америка, нафта - Sputnik Србија
Пратите нас
Главна мета Русије, када је реч о „нафтном рату“, су амерички уљни шкриљци, пише лист „Америкен конзерватив“.

Како се наводи, Русија је изгубила стрпљење када је реч о константном порасту америчке производње нафте из уљних шкриљаца, док је она, истовремено, дужна да смањује количину производње тог енергента како би се очувала вредност „црног злата“ на светском тржишту.

„Русија се припремала за овај рат са Америком, а чим су се амерички произвођачи сусрели са првим проблемима Русија је нанела ударац. Циљ Москве је једноставан – да амерички произвођачи такође осете бол. То се и догодило“, наводи аутор.

Лист такође тврди и да избијање „нафтног рата“ говори и о томе да се Русија разочарала у председника Доналда Трампа, будући да је од њега очекивала далеко више конструктивних предлога за сарадњу.

Између осталог, аутор наводи и да се Русија већ неко време припремала за овај рат, будући да је свој буџет већ преко шест година балансирала према замишљеној цени између 25 и 30 долара за барел, док то исто не важи и за америчке произвођаче.

„Са руским медведевом се можете јако дуго играти, али само уколико га не провоцирате и не изискујете реакцију. Сада знамо како изгледа та реакција. Када империја узврати ударац то боли“, закључује аутор.

Подсетимо, цена нафте типа „Брент” данас износи мање од 28 долара по барелу – први пут од 10. јануара 2016. године, показују подаци трговања.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала