Кикинда српски Вухан: Највеће жариште короне у Србији има посебне мере

© Фото : Спутњику уступила Јелена ЦрногорацПразне улице Кикинде због коронавируса
Празне улице Кикинде због коронавируса - Sputnik Србија
Пратите нас
Након што је установљено да се троје грађана Кикинде оболелих коронавирусом налази на респираторима у КЦ Нови Сад, а око стотину у кућној изолацији, слика овог града се променила. То је највеће жариште коронавируса у Србији и тренутно се на тој територији спроводе посебне мере. Кикинда је у симболичном смислу- српски Вухан.

Улице Кикинде су празне, а већина објеката затворено. Због ванредне ситуације у овом граду донета је одлука о затварању свих угоститељских објеката, пијаца, банака и трговинских радњи, изузев апотека и оних које продају прехрамбене производе.

У овом граду присуство коронавируса је касно установљено, а вирус је према епидемиолошким подацима дошао из Милана.

Кикинда српски Вухан – уведене ванредне мере 

Какво је стање на улицама овог града преноси за Спутњик новинарка из Кикинде, Јелена Црногорац:

„Након конференција за новинаре протеклих дана и након ових најновијих мера ситуација у граду је потпуно друачија. Данас је већ на улицама приметан значајно мањи број суграђана. За разлику од протеклих дана више није необично видети некога на улици или у продавници са маском или заштитним рукавицама, што значи да се већи број суграђана придржава мера. Када је реч о најстаријим суграђанима, о пензионерима, чини ми се да су ове мере очигледно негде и биле потребне, јер је тек данас видљиво да их на улицама скоро па и нема“.

Екипа редакције за коју ради је, каже она, данас ипак приметила неколико Кикинђана на улицама у време када је то забрањено, али се ипак нада да ће после свих апела и забрана кроз запрећене казне то бити промењено у потпуности.

© Фото : Спутњику уступила Јелена ЦрногорацОпшта болница у Кикинди добила је помоћ у људству- епидемиолози и други специјалисти дошли су из Новог Сада
Кикинда српски Вухан: Највеће жариште короне у Србији има посебне мере  - Sputnik Србија
Општа болница у Кикинди добила је помоћ у људству- епидемиолози и други специјалисти дошли су из Новог Сада

Болница добила помоћ у људству

„Према званичним подацима и како нам је потврђено из овдашњег Завода за јавно здравље, троје Кикинђана налази се на Клиници за инфективне болести КЦ Војводине у Новом Саду, они су на респираторима, а више од стотину суграђана налази се у кућној изолацији. Оно што је још важно то је да је наша Општа болница добила помоћ лекара из Новог Сада. Стигли су инфектолози и други специјалисти да пруже потребну помоћ, с обзиром да је међу тим људима који се налазе у карантину и велики број здравствених радника, оних који су били у контакту са првим зараженим Кикинђанином“, преноси Црногорчева за Спутњик.

Према подацима редакције наше саговорнице, први заражени Кикинђанин је затражио помоћ због проблема око камена у бубрегу, међутим испоставило се да поред тих проблема има и коронавирус, па је у ноћи између 10. и 11. марта одвезен у Клинички центар Нови Сад. Начин на који је овај Кикинђанин добио вирус наша саговорница није желела да коментарише будући да градом „кружи више верзија“, додајући и то да се по друштвеним мрежама јавила и дезинформација да је он преминуо, што је је створило велике непријатности његовој породици и пријатељима.

Пункт за оболеле од респираторних инфекција

„Ми смо још јуче добили информацију да је Дом здравља у Кикинди отворио кол центар, линије за суграђaне, додатно поред Завода за јавно здравље и да су отворили здравствену станицу као посебан пункт за оболеле од респираторних инфекција и оне са повишеном температуром, дакле за грађане за које постоји основана сумња да су заражени коронавирусом“, каже наша саговорница.

Према речима новинарке из Кикинде, како старији суграђани не би излазили из кућа, и пре него што је уведен полицијски час у земљи градска управа Кикинде и градски штаб за ванредне ситуације у сарадњи са Црвеним крстом организовали су кол центар за доставу помоћи најстаријим суграђанима у намирницама и лековима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала