Корона стигла у опустелу Подгорицу

© Sputnik / Небојша ПоповићПразне улице Подгорице
Празне улице Подгорице - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је Црна Гора тек синоћ званично регистровала прве случајеве заражених коронавирусом, одлука Владе о „држању социјалне дистанце“, већ данима резултира драстичним смањењем броја грађана на улицама главног града Подгорице.

У Црној Гори су наиме још прошле недеље забрањени јавни скупови, обустављена настава, док су кафићи, казина, кладионце и тржни центри затворени...

© Sputnik / Небојша ПоповићПразни тржни центри у Подгорици
Корона стигла у опустелу Подгорицу - Sputnik Србија
Празни тржни центри у Подгорици

Опустеле улице у Подгорици

Улице у центру Подгорице су због тога практично пусте, док су једини објекти који редовно раде апотеке и бутици.

Да је уведена мјера о „држању социјалне дистанце“, која налаже да се само једана особа може налазити на простору од 10 квадратних метара, видљиво је и по редовима испред појединих банака и маркета.

© Sputnik / Небојша ПоповићПразне улице Подгорице
Корона стигла у опустелу Подгорицу - Sputnik Србија
Празне улице Подгорице

Ипак, и поред предузетих мјера предострожности, чини се да панике међу грађанима нема.

Репортер Спутњика је током шетње главним градом срео само једну особу која је на лицу носила медицинску маску, а објашњење је било да то чини – не из страха, већ само зато што је у питању препорука надлежних.

Најгоре прошли угоститељи

Са друге стране, једна мајка са дјевојчицом дала нам је занимљив одговор да уопште не плаши коронавируса јер редовно иде у цркву и причешћује се, па је увјерена да ће је зараза потпуно заобићи.

Радници у бутицима пак тврде да је медијска кампања о пандемији одрадила своје, што се најбоље види по њиховим дневним пазарима који су сада драстично смањени.

© Sputnik / Небојша ПоповићПразне улице Подгорице
Корона стигла у опустелу Подгорицу - Sputnik Србија
Празне улице Подгорице

Најгоре су по свему судећи прошли власници кафића и ресторана који су по директиви Владе сви затворени. Неки грађани ипак вјерују да би баште кафића и данас биле дупке пуне и да би народа на улици било много више – само кад би кафане биле поново отворене.

Нема крузера у лукама, затворени фризерски и козметички салони

Паничне куповине основних животих намирница су такође биле присутне ових дана у великим трговинским ланцима, али ништа што би одударало од слике у другим европским државама.

У међувремену, црногорски премијер Душко Марковић прихватио је препоруку да први радни сати у маркетима буду резервисани само за најстарије и особе са инвалидитетом.

© Sputnik / Небојша ПоповићПразне баште у Подгорици
Корона стигла у опустелу Подгорицу - Sputnik Србија
Празне баште у Подгорици

Национално координационо тијело за заразне болести Црне Горе привремено је обуставило авио, путнички, међународни друмски и жељезнички саобраћај, док крузери већ недељама не могу да упловљавају у црногорске луке.

Такође, најновије мјере предострожности се односе и на обуставу јавног превоза путника у међуградском и приградском саобраћају, као и на затварање фризерских и козметичких салона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала