Лех Валенса: Русија мора бити укључена у процес стварања новог светског поретка

© AFP 2023 / MARKUS SCHREIBERБивши председник Пољске Лех Валенса
Бивши председник Пољске Лех Валенса  - Sputnik Србија
Пратите нас
Покушаји да се Русија искључи из свих дискусија по питању стварања новог светског поретка су погрешни, Москва мора да у њима игра активну улогу, изјавио је бивши пољски председник Лех Валенса.

Како је рекао, наступило је време када је неопходно градити „глобалне односе“, својеврсну „Европску државу“.

„Када је престала да постоји прошла филозофија управљања државама појавила се епоха развоја интелигенције, информације и глобализације. Такав приступ нема одређени програм или пак структуру. Такав приступ је сасвим другачији, због чега је организација нових структура преко потребна. Због тога је у том процесу потребно да у њему учествује и Русија“, рекао је.

Он је истакао да Русија тренутно није довољно укључена у тај процес.

„Морамо да изменимо став према Русији како би она била укључена у процес организације нових односа, у процес стварања новог светског поретка. Русија као огромна земља мора да учествује у доношењу одлука“, закључио је.

Путинов предлог за формирање новог светског поретка

Руски председник је наступајући на 5. Светском форуму сећања на Холокауст предложио да се током ове године одржи „састанак шефова држава сталних чланица Савета безбедности УН — Русије, Кине, Француске, Велике Британије и САД“ и изјавио је да Русија намерава да без одлагања „упути одговарајуће поруке лидерима ’петорке‘“.

Путин сматра да би такав састанак имао огромну улогу у потрази за колективним одговорима на тренутне изазове и претње.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала