Најопаснија чињеница о коронавирусу: Тек сваки седми заражени ће бити регистрован

© AFP 2023 / Michal CizekСилуета мушкарца са медицинском маском на Карловом мосту у Прагу
Силуета мушкарца са медицинском маском на Карловом мосту у Прагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Чак 86 посто случајева заразе коронавирусом у Кини није откривено пре забране путовања. Научници тврде да шест од седам заражених коронавирусом може остати неоткривено.

Око 86 посто пацијената заражених коронавирусом остало је изван евиденције, све док власт у Кини није увела ограничења путовања, показало је истраживање објављено у часопису „Сајенс“, преноси „Кликс“.

Компјутерски модел помогао је истраживачима да прате инфекције и порекло вируса, пре и после забране путовања у Вухан. Особе које нису знале да имају коронавирус биле су извор инфекција у 79 посто случајева.

„Нерегистроване инфекције често пролазе с благим, ограниченим или никаквим симптомима. Због тога остају непримећене. Зависно о броју и јачини инфекције могу изложити вирусу далеко већи број популације од оног који би био да су откривени“, наводи се у истраживању.

Већина симптома Ковид-19 је блага, а Центар за контролу болести и превенцију јавља да се тежи облици показују у 16 посто случајева. Највише су изложене старије особе и пацијенти с хроничним здравственим проблемима, пише Фокс њуз.

Грађани широм света позвани су да примене меру социјалне дистанце и рад од куће ако је то могуће. Укупан број евидентираних случајева широм света већи је од 200.000, а преминуло је око 8.000 људи.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала