Највеће жариште коронавирусом у Кикинди

© WikipediaВојводина
Војводина - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Највеће жариште коронавируса у Војводини, али и целој Србији, тренутно је у Кикинди, а у том граду спроводе се посебне мере. Два пацијента, која се лече у Клиничком центру Војводине и чије је стање најозбиљније долазе из овог града.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је да је по свим епидемиолошким подацима вирус у Кикинду дошао из Милана, преноси РТС.

Он је навео и да вирус није препознат на време.

„Кикинда нам је највеће жариште у Војводини. То је по свим нашим епидемиолошким подацима вирус који је дошао из Милана. Није препознат на време. Битно је да је у овом тренутку један део грађана Кикинде у изолацији и то нам је тренутно највећи проблем. Појављују се сада и контакти контаката контаката и због тога су ове мере уведене у Кикинди и тренутно су на неки начин најдрастичније у односу на целу Србију“, рекао је Гојковић.

Према његовим речима у Кикинди су уведене посебне превентивне мере да не би дошло до ширења даље заразе међу грађанима.

„Оно што је добро је да сви здравствени радници који су били у контакту са пацијентом који је први заражен, а то ће ускоро већ бити 14 дана, мислим сутра, да још нису показали знакове обољевања. Уколико истекне тај рок од 14 дана, још увек све држимо под контролом“, рекао је Гојковић.

Нагласио је да у болници за сада нема инфекције и да је део у којем је лежао пацијент потпуно изолован.

„И здравствени радници који су били у контакту са тим пацијентом и пацијенти који су лежали заједно са пацијентом, иако је тај пацијент био одмах од старта изолован, не показују знакове обољевања. То је оно што је добро“, навео је Гојковић.

Затворени угоститељски објекти, пијаце, продавнице

Покрајински штаб за ванредне ситуације издао је јуче наредбу да се због ширења коронавируса у Кикинди обустави рад свих угоститељских објекта, свих пијаца, као и да се затворе све трговинске радње, осим апотека и прехрамбених продавница.

Штабу у Кикинди је издата и наредба да се изврши дезинфекција свих јавних површина, здравствених установа, аутобуске и железничке станице, а посебно аутобуса за међуградски саобраћај.

Наређено је и да се сви контакти особа које су већ биле у карантину стављају у самоизолацију у трајању од 14 дана. као и да се забрани пријем нових корисника у домове за старе и геронтолошке центре.

Осамдесет одсто пацијената има благе симптоме

Секретар је нагласио да тренутно 80 одсто пацијената има благе симптоме, а 20 одсто тегобе које се лече у установама.

„Међу њима је само шест одсто оних који захтевају озбиљније лечење“, рекао је Гојковић

Напоменуо је и да се до краја седмице очекује велика испорука опреме из Кине.

Покрајински секретар није прецизиро колико су решења о изолацији издали санитарни инспектори на територији Војводине, колико тачно постоји респиратора у покрајини, као ни које се све болнице у Војводини опремају када зараза достигне највећи пик.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала