Могућа три сценарија за за развој догађаја у руској економији

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаДиректор "Збербанке Русије" Герман Греф
Директор Збербанке Русије Герман Греф - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор „Збербанке“ Герман Греф изјавио је да постоје три могућа сценарија за развој догађаја у руској економији у вези са ширењем новог коронавируса, пише лист „Ведомости“.

Греф сматра да, чак и у случају „најцрњег сценарија“, банка неће пробити нормативе капитала Централне банке Русије и криза ће мирно проћи без спољне подршке.

„По сва три сценарија не видим да има драматичних последица за ‘Збербанк’ и наше клијенте“, истакао је он.

Директор „Збербанке“ напоменуо је да најстреснији сценарио укључује пад цена нафте на 20 долара по барелу, пад рубље на сто рубаља за долар, као и неке макроекономске помаке.

„Ово је крајње екстремни сценарио. Нисмо још смислили гори, док нам ситуација не постави задатак да разматрамо критичнију варијанту“, наглашава Греф.

Он тврди да банка неће прекршити минималне нормативе адекватности капитала и да ће одржати профитабилност, додавши да би реализација најгорег сценарија довела до притиска на капитал.

Испоставило се да је криза дубља него што се испрва чинило, али су се владе свих земаља укључиле у борбу против њених последица, закључује Греф.

Економска криза

Централна банка и Влада Русије у уторак су најавили мере за подршку економији због ширења коронавируса и волатилности на глобалним финансијским и робним тржиштима. Да би подржала привреду и грађане, влада ће формирати антикризни фонд у износу до 300 милијарди рубаља, Централна банка ће омогућити банкама да кредитирају и реструктурирају кредите предузећима у области транспорта и туризма без погоршања процене њихове финансијске ситуације, на месец дана ће бити укинута ограничења у градовима за трговачке ланце и уведен зелени коридор за увоз робе итд.

До пада вредности руске националне валуте је дошло због пада светских цена нафте, јер није постигнут договор о споразуму ОПЕК+. Након информација о томе да Саудијска Арабија намерава да повећа производњу и смањи цену сировине, котације нафте су пале за 30 одсто.

У фебруару-марту ситуација на глобалном и руском финансијском тржишту значајно се погоршала. Ширење коронавирусне инфекције изван Кине довело је до продаје актива. Након пада цена нафте рубља је знатно опала.

Пандемија коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV). 

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима у више од 150 земаља света заражено је 198.730 људи, већина се опоравила, а готово осам хиљада је умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала