Обавезан крах финансијских тржишта, прогноза Голдман Сакса — погрешна 

© AP Photo / Seth WenigБрокери на њујоршкој берзи
Брокери на њујоршкој берзи - Sputnik Србија
Пратите нас
У другој половини 2020. године тема коронавируса ће постепено нестајати, али се тржиште неће опоравити. Крах финансијских тржишта је неизбежан, а вредносне хартије већ сада откупљује Систем федералних резерви. Могућ је само мали пораст. Могуће је и да цене нафте порасту, рекао је Василиј Колташов, шеф Центра за политичко-економска истраживања.

 

Он је овако прокоментарисао прогнозу Голдман Сакса да ће се глобално тржиште опоравити у другој половини године.

На затвореном састанку клијената инвестиционе банке Голдман Сакс, који је процурео на интернету, расправљало се о утицају коронавируса на светску економију. Предвиђено је да ће вирус свој пик доживети за осам недеља, након чега ће болест полако опадати, док ће глобално тржиште у другој половини године бити готово потпуно обновљено, пише Форбс.

Према писању овог листа, прогнозе са састанка су да ће стопе глобалног раста БДП-a бити најниже у последњих тридесет година и износиће свега два одсто, али би тржиште требало да буде обновљено у другој половини године, јер оно сада тражи начине да се поново покрене после најдужег повећања курса у целој историји

Крах финансијских тржишта неизбежан

„Али, очекивати обнављање ових балона и тржишта у облику у ком су постојали до јануара 2020. године, као и повратак на претходне индексе, је фантазија“, категоричан је Колташов.

Према његовим речима, доћи ће до сагоревања капитала, тржишта се неће опоравити, папири ће постати обезвређени, као и долар због покушаја да се њиме реше проблеми. Криза ће погодити пре свега ЕУ, Северну Америку и делимично Јапан. 

„У финансијску и сферу услуга укључен је највећи број људи и компанија. Они ће изгубити део своје куповне моћи, прихода, као и радна места. Најозбиљнији ће бити удар по сферама које су биле укључене у процес глобализације, јер се у свету већ дешава обрнути процес протекционизма, неомеркантилизма и то не оставља простора нити за обнову тржишта, нити за то да САД, земље ЕУ, као ни Јапан превазиђу ову ситуацију без губитака. У овим земљама неће доћи до обнове, већ дубоке депресије“, објашњава експерт.

Америчка и европска економија највеће жртве

Колташов додаје да нема утицаја коронавируса на светску економију, постоји само криза која се могла очекивати

„Ова криза ће погодити примања и финансије свих људи у свету. Али ће ударац бити различит за различите земље. Када је реч о Русији и Кини, већ имамо прилику да видимо шта се дешава. Рубља слаби под утицајем пада цена нафте, у Кини је смањена малопродаја и постоји могућност раста незапослености. Доћи ће и до смањивања зарада“, рекао је експерт. 

Ипак, негативне последице ће пре свега осетити америчка и европска економија, не укључујући Латинску Америку где је ситуација прилично нејасна.

„До обнављања тржишта не може доћи том брзином коју су предвидели присутни на поменутом састанку, а највећу штету претрпеће финансијски сектор”, објашњава експерт.

Према прогнозама Колташова, излазак из депресије десиће се пре у континенталној Евроазији, него у Западној Европи и Северној Америци, које су успеле да избегну кризу 2016. године. 

Пандемија корона вируса

Између осталог на састанку су изнете прогнозе да ће коронавирусом бити заражено 50 одсто Американаца, 70 одсто Немаца. Од укупног броја заражених 80 одсто ће имати благи облик вируса, 15 одсто умерени, а 5 одсто ће бити у критичном стању. Смртност ће, према средњим проценама, износити два процента. 

Према речима сарадника Голдман Сакса, државе не могу да се договоре око борбе са пандемијом, јер вакцина још увек не постоји. САД се залажу за карантин, а у Великој Британији говоре да људи треба да се суоче са вирусом како би се развио природни имунитет.

Форбс пише и да представници банке истичу да је реч о краткорочним прогнозама и личним ставовима који садрже и погрешне податке, с обзиром на то да су за време састанка навођени различити статистички подаци о пандемији, те да ниједан од изнетих ставова не представља званичан став Голдман Сакса. 
 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала