Русија и Мађарска за обезбеђивање права мањина у Украјини

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Мађарска залажу се за обезбеђивање права националних мањина у Украјини, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Обе наше земље заинтересоване су да се у Украјини обезбеде права националних мањина, укључујући и образовна и језичка. То захтевају међународне обавезе Украјине, као и Устав Украјине“, рекао је Лавров на конференцији за медије након разговора са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

Средином јануара украјинска Рада усвојила је Закон о потпуном заједничком средњем образовању, који омогућава да се значајно смањи школовање на језицима националних мањина, укључујући и на руском. Русија је позвала међународне институције за људска права Уједињених нација, ОЕБС-а и Савета Европе да дају адекватну процену поступцима украјинских власти у вези са дискриминацијом руског језика.

Напетост у односима Украјине и Мађарске настала је у светлу дискусија о украјинском закону о образовању, који значајно смањује могућност учења на језицима националних мањина. Закон је ступио на снагу 28. септембра 2017. године и уводиће се у фазама до краја 2020. године.

Прошле године министар спољних послова Мађарске изјавио је да ће Мађарска наставити да блокира одржавање министарског заседања Комисије Украјина-НАТО, јер није било напретка у решавању питања која се тичу Будимпеште. Генерални секретар Северноатлантског савеза Јенс Столтенберг рекао је да је НАТО у блиском контакту са руководством Мађарске и Украјине ради решавања несугласица између ових земаља по питању језика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала