Север Косова мета терористичке Албанске националне армије (АНА)?

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGПрипадници терористичке организације ОВК
Припадници терористичке организације ОВК - Sputnik Србија
Пратите нас
Терористичка организације Албанска национална армија (АНА) појавила се у јавност после готово десет година проведених у илегали а њен лидер у говору који је одржао упутио је позив својим члановима на спремност да делују. Тако је север Косова поново мета терориста.

Вођа ове терористичке организације је навео да они имају јединице, батаљоне, бригаде, специјалне јединице, које су добро обучене и спремне да делују у сваком моменту.

Колико је опасно поново активирање ове организације и имала ли разлога да се поверује да ће можда напасти север Косова или југ Србије?

Професор војних наука др Митар Ковач за каже Спутњик да није изненађен поновним појављивањем АНА-е, с обзиром да се овакве организације у стратешком поимању „велике Албанија“ активирају у различитим временским периодима. Могући повод за њихово оглашавање, наш саговорник, повезује са предстојећим наставком преговора Београда и Приштине и у том контексту, он не бежи од могућности, да север Косова буде под неком врстом пресије.  

Терористи АНА-е могу да  угрозе Север Косова

 „У суштини, инструкције им даје екстремистичко руководство у Приштини и Тирани. То је заједничка организација, која се само због међународне заједнице промовише да није под контролом политичке власти са Косова. За очекивати је да ће и север Косова бити под неким „ударом“ као и југу Србије. Север Косова јесте циљ, али и покушај прављења неке равнотеже са Прешевском долином, ради преговарачке позиције у наредном периоду,“ мишљења је наш саговорник. 

Др Ковач подсећа да је АНА терористичка организација која је добијала различита имена на одређеним просторима – ОВК на Косову и Метохији, ОВПМБ на југ СРбије и ОНА у Македонији. Како каже, све је то на жалост, било инструирано са појединим обавештајним службама Запада, као подршка за постизање политичких циљева за шта су им чак и неки светски давали легитимитет.

„Данас АНА жели да настави ту милитаристичку и терористичку димензију обједињавања албанског етничког простора, зато што не може политичким средствима, нити објективном аргументацијом да остваре ни један од политичких циљева у међународним организацијама. То значи, да се намера да се сила користи као средство за остварење циљева,“ објашњава наш саговорник.

Под контролом екстремиста са Косова

Великоалбанска идеја никада није била кажњена од стране међународне заједнице, додаје др Ковач, па ни када је са Косова прогнано више од 200.000 Срба. Сада се поново покушава да стратегијом свршеног чина - очишћени простор – постигне циљ.

„Сигуран сам да ће у будућности ова организација и такозвана легална војска Косова, бити употребљена у функцији терора над мањинским заједницама које се не повинују интересима великоалбанских партија, пре свега на Косову и њиховим циљевима. Деловање АНА-е може да буде опасно по Србе на Косову и Метохији, јер очито намеравају да их насиљем, као у прошлости,  етнички очисте. И то не само јужно од Ибра, и енклаве, већ да то ураде и на северу Косова.  Ако до тога дође, неће ни Србија, а ни међународна заједница на то неће гледати благонаклоно,“ истиче он.

Др Ковач напомиње да ова организација уза себе имају подршку легитимних органа руководства у Приштини, и оно што неће да прикажу као акције лажне државе Косово, то се пребацује на овакве организације, као да је то њихов самостални чин.

АНА: НАТО нам је пријатељ

На овом скупу речено је да их НАТО снаге сматрају пријатељским снагама, пошто је похвалио косовске институције, али рекао је да ће се, ако буде потребно, АНА врло брзо мобилизовати.

Албанска национална армија (АНА; алб. Armata Kombëtare Shqiptare - AKSh) је албанска терористичка организација, која има за циљ стварање Велике Албаније (према другим изворима — заштиту територијалног интегритета самопроглашене Републике Косово). Има два политичка крила „Национални комитет за ослобођење окупираних територија“ и „Фронт за национално уједињење Албанаца“. Према писању британских али и албанских медија прошле године, ова организација има око 12 хиљада војника, који су добро обучени пре свега за герилско ратовање а многи од њих су прошли и фронт у Авганистану и другим страним ратиштима.

Током говора лидер  ове организације је реко да имају велику подршку људи, структуре у свим деловима Косова и које су увек спремни да пруже велику подршку. Такође је додао и да их НАТО снаге сматрају пријатељским снагама, пошто је похвалио косовске институције, као и да се њихова организација шири убрзано шири на Албанију, Македонију, Прешевску долину и делове Косова под окупацијом.

Иначе, руководство и чланови ове организације последњи пут су се јавно окупили 12. марта 2012. године, јер на тај датум одају почаст својим командантима Исламу Бериши и Хамез Бехрамију који су погинули 2003. године. Име вође ове терористичке организације, се држи у тајности, а у јавности се појавио у маскирној униформи и фантомком на глави, и саопштено да је ова организација „забринута због актуелног политичког развоја у албанским земљама,“пренели су медији на албанском.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала