У Русији расте број заражених: Захарова позива грађане да буду крајње одговорни

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаБолница у Русији за пацијенте за које се сумња да имају коронавирус
Болница у Русији за пацијенте за које се сумња да имају коронавирус - Sputnik Србија
Пратите нас
У Русији је за један дан регистровано још 33 оболелих од новог типа коронавируса, а укупан број достигао 147 заражених, па је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова позвала руске грађане да буду крајње одговорни и минимализују путовања, јер могу да изгубе много више.
„Наравно да схватам да су људи већ уплатили туристичке аранжмане, купили карте, али је и поред тога неопходно одговорно понашање, јер се ситуација мења на сваких 30 минута. Непрестано се смењују информације да је ова или она земља укинула летове, обуставила саобраћај и увела строге карантинске мере”, нагласила је Захарова.

Према њеним речима, „због свега наведеног се може изгубити много више, јер се може догодити да се путници нађу у блокади и без могућности било какве комуникације”.

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаСтрани туристи носе маске у парку у Москви
У Русији расте број заражених: Захарова позива грађане да буду крајње одговорни - Sputnik Србија
Страни туристи носе маске у парку у Москви

Ситуацију с коронавирусом је коментарисао и Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина. Он је одговорио на питање новинара да ли се може сматрати да се у Русији не може очекивати веће ширење коронавируса до 22. априла, када је планирано свеопште гласање о изменама Устава.

„Постоје разне прогнозе о развоју ситуације. Човечанство се фактички суочило с вирусом, чија се тенденција развоја може само претпоставити и покушати прогнозирати. Неки конкретни закључци о томе шта ће бити за месец-два сада се могу донети, али они не би били тачни. Због тога се тренутно можемо руководити само актуелном ситуацијом”, изјавио је Песков.

Према речима Пескова, Путин се приликом потписивања указа о гласању водио тренутном ситуацијом с коронавирусом, заснованом на извештајима Оперативног штаба, али је истовремено предвидео и „прилично чврсту клаузулу”.

Измене руског Устава у светлу пандемије коронавируса

Подсетимо, руски председник Владимир Путин потписао је указ којим се налаже да свеопште гласање о изменама руског Устава буде 22. априла.
Указ је објављен на сајту Кремља.

Путин је, међутим, навео да уколико то буде потребно због ситуације око коронавируса гласање може да буде померено.

И поред све важности измена Устава, нема ничег важнијег од здравља и живота грађана, истакао је он.

Претходно је Уставни суд Русије усвојио амандмане.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала