Украјина: Санкције су кључан инструмент за обуздавање Русије

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаДржавна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву
Државна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство иностраних послова Украјине  успротивило се укидању санкција Русији у контексту све веће глобалне кризе и претње коронавирусом, саопштено је на веб страници министарства.

„Најновији покушаји манипулације (председника Комитета за међународне послове Савета федерације Русије Константина) Косачова у вези са укидањем санкција због коронавируса јасно потврђују да актуелна економска ограничења против Русије видно утичу на руску економију, без обзира на стална негирања Кремља“, наведено је у саопштењу.

Министарство је санкције окарактерисало као кључни инструмент „за обуздавање државе-агресора“.

„Верујемо да је за Русију ефикасан и брз начин да се ослободи међународног притиска санкција тако што ће прекинути агресију против Украјине и окупацију њене територије, а такође и исплатити надокнаду за учињену штету. Свет би заиста требао да се уједини у борби против коронавируса, међутим таква борба не би требало да буде разлог за игнорисање или некажњавање руске агресије против Украјине“, наводи се у саопштењу Министарства.

Шеф одбора за међународна питања Бундестага Валдемар Герт раније је изјавио да је потребно укинути санкције Русији имајући у виду ситуацију са новим вирусом, јер, према његовим речима, у тешким временима земље треба да помажу једна другој.

С тим у вези, руски сенатор Константин Косачов оценио је да би државе БРИКС у условима пораста глобалне кризе и претње због коронавируса требало да иницирају истовремено и потпуно укидање свих економских санкција, осим оних које је увео Савет безбедности Уједињених нација.

Москва је више пута истицала да није страна која учествује у конфликту у Украјини, као и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала