Америка купују 77 милиона барела нафте за стратешке резерве

© Sputnik / Pavel LvovДизел
Дизел - Sputnik Србија
Пратите нас
САД ће купити 77 милиона барела нафте на домаћем тржишту за стретшке резерве, саопштило је Министарство енергетике те земље.

„У складу са налогом америчког председника Доналда Трампа Министарство енергетике ће попунити стратешке нафтне резерве до максимума, куповином 77 милиона барела сирове нафте, произведене у САД“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је објавило тендер за набавку прве партије од 30 милиона барела.

Америка, нафта - Sputnik Србија
Амерички медији „откривају“ шта је циљ Русије у „нафтном рату“

Цене нафте на светском тржишту су у паду после краха Споразума о смањењу производње.

Споразум ОПЕК-а и земаља изван те организације (ОПЕК плус) о смањењу производње нафте на снази је од почетка 2017. године. Споразум се више пута продужавао, а услови се мењали. До краја 2019. године споразум је предвиђао смањење производње за 1,2 милиона барела дневно у односу на ниво из октобра 2018. године, а за текући квартал савез је смањио производњу нафте за 1,7 милиона барела.

Од 1. априла истичу обавезе за смањење производње нафте земаља-чланица споразума ОПЕК плус. Москва није пристала на предлог картела за даље смањивање производње због ширења коронавируса.

Чланице ОПЕК плус нису успеле да се у петак 6. марта договоре ни о промени параметара споразума о смањењу производње нафте, а ни о продужетку споразума. Због тога се од 1. априла обавезе о ограничавању производње нафте укидају.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала