Хоће ли пад цена нафте повући за собом и цене гаса

© AP Photo / Richard DrewБерзански трговац на Њујоршкој берзи
Берзански трговац на Њујоршкој берзи - Sputnik Србија
Пратите нас
Догађаји на тржишту нафте и проблем коронавируса потиснули су у други план цене гаса које суобично везане за нафту, па је некако измакло пажњи питање да ли ће и како пад цена нафте повући за собом и цене гаса. Експерти се слажу да неће јер су цене гаса пале раније, због смањење потражње, изазване падом кинеске економије због корона вируса.

Дмитриј Адамидов, руски аналитичар за енергетику, објашњава да су неки гасни уговори везани за нафту, али постоје и други начини трговине. У сваком случају, без обзира на то која је врста уговора посреди, пад цена нафте обара и цену гаса.

Цене гаса пале пре цена нафте

Према његовим речима, тржиште гаса се трансформише.

„С обзиром на пад кинеске економије, а захваљујући повећаној понуди америчког гаса, цене гаса су пале у Европи и пре него што је почео рат са ценама нафте.“

Експерт истиче да је у овом тренутку тешко давати прогнозе, јер је генерално ситуација „нездрава“.

„Све док траје паника, хаос и ратови око цена нафте, цене гаса могу бити ниске. Сада би било најбоље да потрошачи купују гас за будућу употребу, али то не могу да учине сви, јер немају сви складишта. А даље ће све зависити од тога колика ће бити рецесија, пошто ће борба против коронавируса донети више штете економији него сам коронавирус, јер производња фактички престаје. И док Кинези већ планирају да поново покрену своју привреду, у Европи и САД тек све почиње и није јасно колико ће се брзо ова ситуација завршити“, каже Адамидов.

Сходно томе, у условима када пада потражња и када су цене ниске, тржиште мора да нађе неки нови баланс, јер ниске цене доводе до конзервирања налазишта, смањења производње, смањења инвестиција и у будућности, самим тим, смањује се и понуда, објашњава Адамидов.

„Мислим да ће још годину и по дана све бити прилично нејасно и подложно колебању, а за даље ћемо видети. Живимо у таквом времену када се познати стереотипи урушавају, тако да је тешко рећи шта ће се даље дешавати. Али мислим да ћемо за годину и по дана доћи до неке нове равнотеже“, каже експерт.

Руска економија се држи

На питање како ће ова ситуација са коронавирисом и нестабилност на енергетском тржишту утицати на руску економију, Адамидов каже:

„У ствари, то ће утицати прво на јавни сектор, а потом зависи од тога шта ће јавни сектор радити: ако почне да троши паре из резервних фондова, руска економија сигурно неће напредовати, али неће бити ни много лоше. „Гаспром“ ће имати мање дивиденди и мање улагања у медије, спорт, социјалне програме итд. „Гаспром“ ће морати да смањи трошкове управљања“, сматра Адамидов.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала