Корона неће истопити цевоводе, „Северни ток 2“ стиже на време

© AP Photo / APN Photo/Frank HormannЗаваривање цеви на гасоводу у Немачкој
Заваривање цеви на гасоводу у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је коронавирус „заразио“ светска тржишта, па се све чешће говори о могућој глобалној рецесији, експерти истичу да корона неће истопити цевоводе и да ће упркос свим баријерама, „Северни ток 2“ стићи на време.

„Код ’Северног тока 2‘ није реч о коронавирусу, него је ствар у политичким ограничењима. Тај гасовод, наравно, треба завршити, зато што је то пројекат чији се радни век процењује на 50-70 година и што се њега тиче апсолутно је неважно шта ће се у наредних годину и по дешавати са коронавирусом. Њега не завршавају само зато што постоје трења, пре свега унутар Европске уније, а онда и између ЕУ и Русије, и на крају између ЕУ и САД. Могуће је да одмах после изградње неће радити у пуном капацитету, у наредне две-три године, али дугорочно посматрано, то ће омогућити европском енергетском систему да пређе на оно што жели – да престане да се користи угаљ и Европа постане мало зеленија. Мислим да ће се све то догодити на овај или онај начин“, каже за Спутњик Дмитриј Адамидов, експерт за енергетику. 

Упркос корони, ”Северни ток 2” стиже на време

Упркос коронавирусу, гас је потребан Европи и због тога су Немачка и друге земље Европске уније и даље заинтересоване за завршетак гасовода „Северни ток 2“.

Верује се да ће пандемија коронавируса у Европи почети да се стишава за два-три месеца и тада се може очекивати обнављање индустријске производње у Немачкој и другим земљама, а то ће довести до повећања потрошње гаса. То се управо догодило и у Кини, где су људи неколико недеља седели у кућама и где су фабрике биле затворене, али већ сад се у тој земљи бележи брз опоравак производње и долази до повећања потрошње гаса. Очекује се да ће се исти процеси одвијати у Европи.

Експерти подсећају да је приликом планирања „Јужног тока“ Русија полазила од чињенице да ће Европи продати око 165 милијарди кубних метара „плавог горива“, а последњих неколико година се говори о томе да 170 милијарди кубика продатих Европи и није тако велико. Очекује се да ће потражња гаса у наредним годинама и деценијама бити велика, тако да феномен попут коронавируса неће моћи да утиче на ову ситуацију.

Русија има и „план Б“

Упркос изјавама америчког министра енергетике Дена Брујета да Русија неће бити у могућности да самостално заврши изградњу гасовода „Северни ток 2“ због недостатка техничких могућности проузрокованих америчким санкцијама, експерти су уверени да ће Русија „пре или касније“ завршити тај посао.

Стручњаци за енергетику истичу да је Русија у стању да изгради „Северни ток“ сопственим снагама и сматрају да даље америчке санкције, вероватно, неће ометати имплементацију пројекта, али ће снажније погодити европске компаније.

Подсећања ради, крајем прошле године амерички председник Доналд Трамп потписао је војни буџет који предвиђа санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турског тока“. САД су захтевале да компаније које полажу цеви за гасоводе одмах престану са радом, а швајцарска грађевинска компанија „Олсиз“ повиновала се захтевима САД.

Полагање цеви за гасовод Северни ток 2  - Sputnik Србија
Брод који може завршити „Северни ток 2” запловио према Египту

„Главна опција је, наравно, била изградња гасовода уз помоћ страних партнера - тржишних лидера, компаније ’Олсиз‘. Мислим да је постојала нада да Американци неће толико озбиљно уводити санкције против пројекта како би прогурали свој течни природни гас на европско тржиште, јер то у великој мери погађа америчко-европске односе. Али пошто није могуће да се тако уради, мислим да ће ступити на снагу ’план Б‘, према којем ће Русија завршавати сопственим снагама… Постоје различите варијанте – колико бродова и у ком формату ће завршавати ’Северни ток-2’. У сваком случају, завршетак пројекта је за Русију принципијално питање“, рекао је руски експерт Игор Јушков.

Портпарол компаније „Норд стрим 2 АД“ је рекао да за завршетак изградње гасовода остаје да се положи око 160 километара цеви на два крака, а постављање цеви за гасовод могао да доврши „Гаспромов“ брод „Академик Черски“. Међутим, за то ће бити потребно одређено време како би се брод додатно припремио за тај посао.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала