Лех Валенса: Пољаци могу истерати Американце из земље

© AFP 2023 / MARKUS SCHREIBERБивши председник Пољске Лех Валенса
Бивши председник Пољске Лех Валенса  - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председник Пољске, оснивач антикомунистичког покрета „Солидарност“ и добитник Нобелове награде Лех Валенса није одушевљен америчким присуством у Пољској. Каже да их Пољаци могу протерати из земље.

Ако Американци буду овде, потрошиће неколико долара, а ми ћемо на томе зарадити. Тако да је са те тачке гледишта у реду, али са војне је бесмислено, рекао је Лех Валенса за РИА Новости.

Може ли Пољска, ако то буде неопходно, замолити америчке војнике да напусте земљу?

Сада не можемо то урадити јер нисмо у добрим односима са Русијом, али ако се односи побољшају, неће бити потребно да Американци буду у земљи.

Ако Американци не желе да оду, Пољаци их могу истерати. Али Американцу могу одбити да напусте земљу. 

Ми их можемо прогнати. Пољаци их могу истерати из земље.

Да ли су односи две земље дотакли дно, и могу ли се поправити?

Пољска филозофија је таква да најјачи дају предлоге и предузимају иницијативу. Јер ко ће слушати онога ко је слабији? Овог пута Русија је много јача од Пољске, па би Русија требало да предложи. Ови предлози нису компликовани. Морамо да рашчистимо прошлост и изградимо бољу будућност. Стога верујем да ће пре или касније овај гигант — Русија, имати неке предлоге и да ћемо регулисати пољско-руске односе.

Шта би председници Дуда и Путин требало прво да ураде да би започели процес побољшања односа?

За почетак треба решити питања која се тичу прошлих времена. Потребно је оформити групу за решавања проблема из прошлости.  А под прошлошћу се подразумева и ослобађање Пољске, за шта треба да смо захвални. А истовремено су нам наметали комунизам, који ми нисмо хтели. Док то не решимо, увек ће постојати неразумевање јер су се чињенице помешале. Због тог ни нема поштовања према ономе што се треба поштовати. Све док то не урадимо, свађаћемо се једни са другима, као што то сада радимо.

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаМорамо да рашчистимо прошлост и изградимо бољу будућност. Стога верујем да ће пре или касније овај гигант — Русија, имати неке предлоге и да ћемо регулисати пољско-руске односе.
Лех Валенса: Пољаци могу истерати Американце из земље - Sputnik Србија
Морамо да рашчистимо прошлост и изградимо бољу будућност. Стога верујем да ће пре или касније овај гигант — Русија, имати неке предлоге и да ћемо регулисати пољско-руске односе.

Рођен сам за препреке – дошао бих 9. маја

Деветог маја ће се прославити 75. годишњица Дана победе. Ако вас позову да посетите Москву тих дана, да ли ће постојати неке препреке за то, политичке или неке друге?

Рођен сам за препреке и њихово превазилажење. И зато ћу савладати све препреке, ако будем позван, и доћи ћу да присуствујем и одам почаст овом важном датуму, огромним жртвама и Победи.

Зашто председник Трамп, председник Макрон и канцеларка Меркел сматрају  да је могуће и корисно састајати се са председником Путином, док председник Дуда то није покушао ниједном?

Популисти и демагози су преузели реч, ослабили мудру политику која се водила раније, и ослањају се на то. Будући да су раније спроведене реформе биле тешке, постоји одређени број „жртава“. И они се фокусирају на те жртве, незадовољне људе. А можда је незадовољних много јер смо све „померили“, свака сфера је промењена, а људи не воле промене.

Када су претходни систем и сарадња престали да постоје, почела је нова епоха. То више није мала држава јер су технологије превелике и не уклапају се у мале земље. Стога морамо изградити нешто више. Након што је прошла филозофија управљања државом престала да постоји, појавила се епоха изградње интелигенције, информацје и глобализације.

Трка пацова се мора завршити

Каква је структура нове филозофије?

Она нема ни програма, ни структуре. Толико је различита да захтева другачију организацију других структура. И овђе је Русија веома потребна.  А она не учествује у овој великој дискусији. На који начин треба да организујемо односе између земаља, и како треба глобално да будемо уређени. И зато је потребно што пре променити односе како би Русија више учествовала у нашој новој изградњи. Свака држава има свој фундамент. Немогуће је изградити нешто велико уз такве поделе.

Прво питање је шта је темељ нове изградње. Друго питање је какав је економски систем.  Комунизам одбацујемо зато што се није оправдао нигде у свету. Али ни капитализм не одговара. Капитализам се заснивао на томе да су се државе такмичиле ко више зарађује и ко ће кога преварити. Неко је то назвао трком пацова. Између држава одвијала се трка пацова. Када завршимо са трком пацова, јер стварамо нешто више, половина капиталиста неће бити потребна. Економија слободног тржишта — да. Али све остало треба да организујемо другачије, јер ће се трка пацова завршити.  Стога је овде потребна Русија као велика земља у овој дискусији, да би се могле доносити одлуке о главном.

Шта мислите, тражећи од Русије репарације, да ли пољске влада жели дa  изгледа боље у очима бирача или се заиста нечему нада?

Проблем је у томе што ако почнемо да се прерачунамо, израчунаћемо тако да нико ниме неће бити дужан. А пошто не разговарамо, појављују се апсурдне жеље. Како израчунати колико је Руса погинуло у Пољској? Како? Пошто не разговарамо, појављују се разне спекулације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала