Нафтно тржиште се опоравља: Цене расту

© Fotolia / AshDesignЦена нафте
Цена нафте - Sputnik Србија
Пратите нас
Светске цене нафте расту после јучерашњег пада, показују подаци трговања.

Тако је цена нафте „Брент” порасла за 16 одсто до скоро 29 долара, а цена нафте „ВТИ” за 30 одсто, односно до скоро 26 долара по барелу.

Јуче су светске цене нафте биле на минимуму забележеном током 2002-2003. године, што је довело до пада вредности рубље.

Овим поводом је руски министар финансија Антон Силуанов изјавио да је Централна банка Русије одлучила да дозволи продају девиза на тржишту у циљу стабилизације курса рубље.

„Ова одлука ће само обезбедити већу продају девиза на девизном тржишту, што ће омогућити стабилизацију курса рубље у односу на друге валуте”, изјавио је Силуанов у интервјуу за телевизијски канал „Росија-1”.

Ситуација на нафтном тржишту

Котације нафте и девизни курс срушили су се након вести да чланице Организације земаља извозница нафте нису успеле да продуже споразум о смањењу производње. Још један фактор који утиче на националну и светску економију остаје пандемија коронавируса.

CC0 / Pixabay / Налазиште нафте
Нафтно тржиште се опоравља: Цене расту - Sputnik Србија
Налазиште нафте

Министар енергетике Русије Александар Новак изјавио је 10. марта да врата ОПЕК плус нису затворена и да су редовни састанци планирани у мају-јуну, а није искључио ни могућност нових споразума. Према саопштењу Кремља, није искључено да ће Русија и Саудијска Арабија успети да се договоре о количини производње нафте.

С друге стране, директор „Сауди Арамко” Амин Насер потврдио је да ће у априлу ова саудијска компанија драстично повећати испоруку нафте. Према његовим речима, укључујући испоруке у земљи, обим испоруке износиће 12,3 милиона барела нафте дневно.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала