Да ли је лек познат дуже од пола века спас од коронавируса /видео/

© Fotolia / MrallenЛекови
Лекови - Sputnik Србија
Пратите нас
Лек познат већ пола века даје нову наду у борби против коронавируса. Према студији коју су урадили француски научници, лек развијен у борби против маларије помогао је у излечењу код 70 одсто оболелих, а у комбинацији са антибиотицима код свих лечених пацијената.

Ради се о леку хидроксихлорокину, који је већ деценијама, тачније још од 1955. године у употреби против маларије под разним називима. О томе је на свом Твитер налогу писао и наш познати генетичар Миодраг Стојковић.

​Како пишу страни медији, тај лек се прво показао делотворним у лабораторијским условима, где је веома ефикасно убијао коронавирус.

У чланку чији су аутори научници из Вухана, који су радили лабораторијске анализе, наводи се да „овај лек има добар потенцијал за борбу против болести КОВИД-19”.

Сада је објављена и друга научна студија, овај пут из Француске, али је она заснована не на лабораторијским условима, већ на клиничком тестирању овог лека.

Лабораторијска испитивања - Sputnik Србија
Откриће аустралијских научника: Два лека за лечење других обољења побеђују коронавирус

Истраживање су радили научници са Института за медицину Универзитета у Марсеју, а тим је предводио Дидије Рауј,

Они су овај лек испитивали на 36 пацијената - 20 га је добијало, а 16 је било у контролној групи.

Пацијенти су добијали по 600 милиграма лека дневно.

Утврђено је да је половина пацијената постала негативна на коронавирус за само три дана. У року од шест дана, излечено је 70 одсто пацијената.

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Нови коронавирус - илустрација
Да ли је лек познат дуже од пола века спас од коронавируса /видео/ - Sputnik Србија
Нови коронавирус - илустрација

Шесторо пацијената из ове групе третирано је комбинацијом лека против маларије и антибиотика и ту су резултати били још импресивнији. Петоро је било негативно у року од три дана, а шести је излечен после шест дана.

„Иако се ради о малом узорку на ком је лек испитиван, наше истраживање показује да хидроксихлорокин доводи до значајног нестанка и редукције коронавируса у телу пацијената, а његово дејство појачава антибиотик азитромицин”, написано је у студији.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је да је америчка Администрација за лекове и храну (ФДА) одобрила коришћење овог лека за КОВИД-19, пренели су медији из САД.

„Добро је што је овај лек познат већ дуже време, па знамо да код њега нема ништа непланирано и да не може да убије неког. Показао је веома, веома охрабрујуће ране резултате против коронавируса и он ће готово одмах бити доступан за примену”, рекао је Трамп, а пренели су амерички медији.

Стручњаци, међутим, упозоравају да је група пацијената на којој је овај лек испитиван сувише мала, те да би требало да се спроведу опсежнија клиничка испитивања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала