Пад цена злата – ако почне да стиже из космоса

© AP Photo / Petr David JosekЗлатне полуге
Златне полуге - Sputnik Србија
Пратите нас
Злато из космоса - засад се то може назвати само будућим сценаријем, али бројне земље су већ усвојиле релевантне законе који се управо односе на будућност. Може ли и какве последице то имати када је реч о вредности злата за Спутњик објашњава немачки економиста Марк Фридрих.

Злато је одувек важило за поуздано средство за улагање када су сва друга под сумњом. Чини се да ни коронавирус, ни започети рат цена нафте, нису успели да пољуљају позиције овог племенитог метала. Његова стабилност заснива се на сталним и и релативно малим резервама у свету. 

Планета Земља, међутим, није једино место где има злата и где се оно може експлоатисати. Остале планете и астероиди у Сунчевом систему такође имају велике резерве разних племенитих метала, чија је експлоатација још увек неисплатива јер би цена њиховог достављања на Земљу премашила тренутну цену злата. 

Ипак, имајући и виду будућност, када буде јасно да је такав сценарио остварив, неколико земаља је већ усвојило законе према којима ће бити дозвољена експлоатација племенитих метала „са астероида“ и „из космоса“. Од 2015. године такав закон постоји у САД, а од 2017. у Луксембургу. У Уједињеним Арапским Емиратима ради се на формулисању сличног закона, а у Немачкој су од 2018.године индустријски кругови заинтересовани за његово усвајање.  

CC0 / пиксабеј / Планета Земља није једино место где има злата и где се оно може експлоатисати.
Пад цена злата – ако почне да стиже из космоса    - Sputnik Србија
Планета Земља није једино место где има злата и где се оно може експлоатисати.

Шта ће се догогити у, вероватно, прилично далекој будућности, када постане могуће испоручити велике количине племенитих метала на Земљу? Спутњик је разговарао о томе са новинаром и писцем Марком Фридрихом.  

Пад цена злата могућ само у случају огромног повећања експлоатације 

По мишљењу експерта, утицај на злато као средство за улагање и на светску економију зависи од тога колико ће се злата „увести“ из космоса на Земљу.

„Све зависи од тога колико ће се злата експлоатисати и колико ће то коштати. Ако експлоатација буде велика, а расходи мали, онда ће злато много изгубити на вредности“, рекао је Фридрих.

Тренутно је експлоатација жутог метала на нивоу од око 3.500 тона годишње, а његове глобалне резерве процењују се на 195.000 тона.

„Ако се сада на било ком астероиду открије количина слична оној која се налази на Земљи током постојања човечанства, онда цена злата лако може пасти за 50-80 одсто“, сматра експерт.

Ако се то некад догоди, онда ће, по мишљењу Фридриха, бити могуће оценити ту чињеницу и препустити тржишту да регулише новонасталу ситуацију. Јер на Земљи кажу: „Ако се негде појави златна планина, онда ће тржиште морати да се прилагоди томе.“

Сада би трошкови експлоатације свемирског злата били толико велики, да би се његова цена попела на 50.000 долара по унци, додао је Фридрих.

„Ако не успемо да у блиској будућности постигнемо брзи технолошки напредак или да добијему неку ванземаљску технологију, онда се у скорије време сценарио са свемирским златом неће остварити.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала