Пусте улице, служе се молитве, не раде кафане: Како се боре жаришта - Чачак, Ужице и Ниш

© Фото : Жана Јанковић, приватна архиваПразан градски трг у Чачку
Празан градски трг у Чачку - Sputnik Србија
Пратите нас
Чачак, Ужице и Ниш придржавају се мера Владе у борби против ширења коронавируса. Улице су пусте, старији од 65 година су у својим кућама, а грађани полако смањују потребу паничног снабдевања залиха хране. Волонтери и у овим градовима марљиво помажу своје најстарије суграђане.

И Ужице жариште

Новинар Зоран Шапоњић је у току давања изјаве за Спутњик о стању  на улицама града Ужица био са екипом волонтера Црвеног крста који већ неколико дана помажу најстаријим суграђанима.

Они достављају храну, лекове и на друге начине помажу старије од 65 година који не смеју да излазе из својих кућа.

„Ситуација у граду је рекао бих стабилна. Последњи подаци су они који су још синоћ потврђени, а то је двоје заражених. Један човек је из Ужица, а други из Чајетине и код њих  је како је саопштено из Владе потврђен вирус корона. Према јутрошњим подацима Завода за јавно здравље Ужица, један од њих вратио се из Чешке, односно боравио у Чешкој у претходних 14 дана, а други је боравио у Босни и Херцеговини. У граду је осетно мање људи него претходних дана и колико могу да видим пуно њих носи заштитне маске. Ситуација је потпуно стабилна, мислим да се највећи број људи придржава мера Владе и схватају озбиљност ситуације“, уверава нас Шапоњић.

Одлуком кризног штаба Ужица рад угоститељских објеката је ограничен тако да се они отварају сат времена након истека забране кретања, а затварају сат времена пре почетка полицијског часа. Према наводима нашег саговорника панично снабдевање намирницама у Ужицу је утихнуло:

„Продавнице су отворене и нема несташица, има и уља и шећера и брашна и осталих животних намирница. Пре седам дана је био тај талас када су продавнице испражњене, па у једном тренутку није било брашна и уља, међутим, сада је ситуација стабилизована и свих животних намирница има сасвим довољно. Ја сам тренутно у граду и не видим да људи носе неке велике количине намирница осим онога што им је потребно за свакодневно функционисање“.

 

© Фото : Спутњику уступио Зоран ШапоњићВелики број Ужичана користи заштитне маске
Пусте улице, служе се молитве, не раде кафане: Како се боре жаришта - Чачак, Ужице и Ниш - Sputnik Србија
Велики број Ужичана користи заштитне маске

Опуштене Нишллије кажњене затварањем кафића

„Оно што је наредба града Ниша, и нешто што је можда необичније у односу на друге градове то је да су затворени сви угоститељски објекти, сем оних који припремају храну. Од данас постоји општа забрана рада кафића, јер је то био велики проблем у Нишу јер људи уопште нису схватали озбиљно ситуацију, па су кафићи до јуче буквално били пуни“, каже за Спутњик новинарка радија Глас из Ниша, Маријана Прокоповић.

У вези са бројем оболелих у Нишу наша саговоница није могла да нам да податке, будући да се тачне информације тешко могу добити. Како каже, позната је информација о петоро заражених који се налазе на Инфективној клиници и њихово стање је стабилно.

© Фото : Мирјана Прокоповић, приватна архиваГрађани Ниша озбиљно су схватили озбиљност ситуације поводом ширења коронавируса
Пусте улице, служе се молитве, не раде кафане: Како се боре жаришта - Чачак, Ужице и Ниш - Sputnik Србија
Грађани Ниша озбиљно су схватили озбиљност ситуације поводом ширења коронавируса

У Нишу се поштују мере размака између људи у јавном превозу чак и више него што је прописано, с обзиром на то да су, како каже Прокоповићева, аутобуси и више него полупразни, и Нишлије избегавају овај вид превоза.

Наша саговорница је навела необичну појаву која се могла видети на улицама Ниша након првог дана полицијског часа. Парох храма светог Николе служио је молитву за одагнање сваке болести и за здравље својих суграђана и то улицама овог града. Реакције људи који су се помаљали са својих прозора биле су најпозитивније:

„Овај гест су са једне стране пропратили са одобравањем, било им је драго што виде свог свештеника који иначе због забране освешћивања свете водице у дане васкршњег поста која је померена за петровски пост неће улазити у њихове домове. Обрадовали су се што виде свештено лице и управо је то била једна од реакција. Додуше, било је и оних због који ће вероватно наш отац Зоран Филиповић можда постати и Јутјуб звезда с обзиром да је то многима било интересантно. Питали су га да ли је то начин да се дезинфикују улице“.

Новинарка из Ниша закључила је да се, према ономе што види на улицама овог града, већина људи придржава мера и препорука стручњака и власти, и да нико без преке потребе не излази из своје куће.

© Фото : Мирјана Прокоповић, приватна архиваПарох храма светог Николе у Нишу освештавао је са улице куће својих суграђана против коронавируса
Пусте улице, служе се молитве, не раде кафане: Како се боре жаришта - Чачак, Ужице и Ниш - Sputnik Србија
Парох храма светог Николе у Нишу освештавао је са улице куће својих суграђана против коронавируса

Чачани примерни

У Чачак је коронавирус дошао преко особе која је из Немачке допутовала како би присуствовала осамнаестом рођендану, због чега су и пре доношења одлуке о затварању школа на државном нивоу у овом граду биле затворене Гимназија и Економска школа.

 „Тачан број оболелих се не зна, али је троје људи у болници и имају упалу плућа коју је изазвао коронавирус. Њихово стање је стабилно али су хоспитализовани зато што имају упалу плућа и те јаче симптоме, док је око триста људи у изолацији“, каже за Спутњик Жана Јанковић, новинар Рине.

Јанковићева наводи да кафићи у овом граду раде према мерама полицијског часа, али и да је одређен број власника одлучио да своје објекте затвори због мање посећености до које је дошло увођењем ванредног стања у земљи.

© Фото : Жана Јанковић, приватна архиваЧачани без преке потребе не излазе на улице
Пусте улице, служе се молитве, не раде кафане: Како се боре жаришта - Чачак, Ужице и Ниш - Sputnik Србија
Чачани без преке потребе не излазе на улице
„Људи заиста поштују мере, нема нешто пуно људи на улицама, пензионера нема уопште. Аутомобила има, али то су вероватно људи који иду са посла и на посао. Редови су испред апотека у којима нема маски и рукавица. За време полицијског часа све је празно, виде се само људи који морају у трећу смену“, објашњава наша саговорница.

Јанковићева додаје да се градом врши дезинфекција јавних површина и да се чишћење улица може видети сваке вечери. Даље наводи да је велики број волонтера који обилазе старе људе и бесплатно их снабдевају лековима и другим животним потрепштинама.

Редови се могу видети испред апотека и продавница, али како каже наша саговорница интересантно је видети да се људи придржавају препорука и у овим редовима стоје на растојању од два метра. Продавнице су добро снабдевене и нема празних рафова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала