Русија: Могуће пооштравање мера због коронавируса

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЛекари на аеродрому Шереметјево
Лекари на аеродрому Шереметјево - Sputnik Србија
Пратите нас
Руске власти разматрају могућност пооштравања ограничавајућих мера широм земље због пандемије коронавируса, саопштио је извор из Владе Русије.

Према његовим речима, разматрају се различите опције, пажљиво се анализира ситуација с коронавирусом у земљама, као што је Кина, Италија, Француска, Шпанија.

Реч може бити о смањивању броја или потпуној забрани масовних културних догађаја и спортских такмичења, о дезинфекцији радних просторија предузећа и одељења, као и о измењеном режиму рада.

Извор из владе истиче да се разматра могућност да се уведе могућност рада од куће за запослене.

„Тренутно су такве мере на снази углавном у Москви, али треба донети одлуку шта предузети у целој земљи“, појашњава извор.

Ангела Меркел - Sputnik Србија
Ангела Меркел: Коронавирус је највећи изазов од Другог светског рата

Према његовим речима, разматра се опција да се препоручи свим становницима Русије да не излазе из куће уколико се појаве симптоми респираторне вирусне инфекције и да одмах позову лекара у том случају.

„Јасно је да се многим људима те препоруке и одлуке чине сувишним, посебно ограничења и могуће забране. Али битно је разумети да научници, епидемиолози, лекари сматрају да су управо такве мере ефикасне у борби против епидемије“, закључио је он.

На сајту владе Русије објављено је да се ограничавајуће мере, које је Русија увела како би  спречила увоз коронавируса у земљу, могу мењати у складу са ситуацијом и анализом епидемиолошке ситуације у земљама у иностранству.

Једна од најгорих криза здравства у последњих 50 година

Влада Русије је окарактерисала вирус Ковид-19 као једну од најгорих светских криза у сфери здравства у последњих 50 година.

„Данас је ситуација окарактерисана као глобална пандемија. То је једна од од најгорих светских криза у сфери здравства у последњих 50 година“, истиче се у саопштењу владе о мерама заштите здравља становништва од нове болести.

Из кабинета владе Русије се наводи да Русија поседује искуство у борби против епидемија у земљи и свету, које је успешно резултирало.

„Наши напори су усмерени на развој вакцине и ефикасних начина лечења“, наводи се у документу.

Ситуација под контролом

Истиче се да Русија има значајне ресурсе за реаговање на претње попут коронавируса.

„Захваљујући формираној санитарно-епидемиолошкој служби, пружању финансијске подршке научним истраживањима и развоју у тој области, Русија поседује значајне ресурсе за реаговање на овакве претње“, наводи се у документу.

Из владе истичу да је њихов рад омогућио да се ситуација држи под контролом и обезбедила драгоцено време за развој додатних мера за борбу против ширења коронавируса.

Руске власти подсећају на то да се ова болест у већини случајева манифестује у блажем облику, период инкубације траје до 14 дана, а заражена особа може пренети болест и пре појаве симптома.

Према најновијим подацима, 8.970 особа преминуло је од коронавируса широм света, док је више од 219 хиљада оболело.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији новог коронавируса КОВИД-19.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала