САД нису покриле дуг према СЗО, подривају светске напоре у борби против коронавируса

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографија Светска здравствена организација
 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија
Пратите нас
У тренутку када свет покушава свим силама да се супротстави пандемији коронавируса, Америка нема у плану да „покрије“ огроман дуг који има према Светској здравственој организацији, умањујући тако њене могућности да ефијасније подржи опште напоре у критичном моменту, пише „Чајна дејли“.

На тај начин, пише лист, Америка, „супердржава“ има не само финансијски него и морални дуг пред човечанством, наводи се у чланку.

Имајући у виду да САД најављују да ће у будућности чак и смањити финансирање пројеката који се тичу здравствене заштите то значи да се дуг према СЗО неће умањити.

Према наводима са сајта ЗСО, које преноси кинески лист, закључно са 29. фебруаром Америка није отплатила половину свог дуга  за 2019. годину, а чланарина за 2020. премашује 120 милиона долара.

Поред тога, буџетом САД за 2021. фискалну годуну предвиђено је да Вашингтон помогне СЗО са 58 милиона долара.

Из свега тога произлази да ће амерички дугови остати непокривени.

„У условима пандемије, потези америчке стране поткопавају заједничке напоре читавог света у борби протоив коронавируса. Вирус не познаје границе, ниједна земља не може сама да води борбу, само јединствени можемо да имамо снагу“, наводи се у чланку.

Такво понашање САД није у складу са безбедносним интересима а такође подрива национални ауторитет Америке, закључује се у чланку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала