Лекција човечанству: Због карантина ваздух и вода у Кини и Италији чисти

CC0 / / Загађење ваздуха
Загађење ваздуха - Sputnik Србија
Пратите нас
Карантин који је уследио због пандемије коронавируса побољшао је квалитет ваздуха и воде. Научници кажу да су последње слике из градова у којима је на снази карантин донеле неколико лекција које могу користити човечанству.

​Канали Венеције годинама су били замућени. Након проглашења пандемије вода постаје бистрија па се у њој након пуно времена могу видети рибе.

Земље које су се нашле у великој опасности због коронавируса, доживеле су предности на које нико није рачунао. Ограничено кретање становништва и деломична обустава привредних активности смањили су загађење и емисију штетних гасова.

Иако је ситуација јако озбиљна, научници кажу да би ове методе могле послужити као рецепт за ублажавање најразорнијих утицаја климатских промена.

Наведене мере кинеске владе зауставиле су привредне активности, заустављен је ваздушни, саобраћајни и железнички промет.

Облак азотног диоксида, који је током јануара био изнад Кине, нестао је већ у фебруару. Научници НАСА-е потврдили су да је дошло до сличних смањења емисија у другим земљама током редукције економских активности, али се нагли пад загађења ваздуха у Кини није могао игнорисати.

"Први пут сам видио овако драматичан пад загађења на никад већем простору", рекао је истраживач НАСА задужен за проучавање квалитете ваздуха Феи Лиу.

"Људи су остали у домовима и заустављене су многе активности које су донијеле емисију гасова с учинком стаклене баште и  других загађења", објашњава директорка Центра за одрживи урбани развој на Универзитету Колумбија Жаклина Клоп.

Стручњаци упозоравају да су најновије појаве привремене и да би нове емисије штетних гасова могле уследити након окончања пандемије када започне оздрављење економије.

"Пре него што владе крену с мерама опоравка економија морамо мислити о приоритетима. Решавање структурних проблема помогло би да се пронађе начин за опоравак економије, а у исто време и смањи загађење", наводи Клопп.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала