НАТО у експанзији: Заједно са буџетом расту и активности код руских граница

© AP Photo / Vadim GhirdaПрипадници НАТО снага
Припадници НАТО снага - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље НАТО-а повећавају своје војно присуство у близини граница Русије на југозападу, а од прошле године Алијанса је за 20 одсто интензивирала ваздушна извиђања у близини руских граница, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Војно-политичка ситуација у стратешком правцу југозапада остаје сложена. У настојању да блокирају учешће Русије у решавању глобалних и регионалних проблема, низ земаља користи свакакве изговоре за повећавање војног присуства у близини наших граница“, рекао је руски министар одбране.

Према његовим речима, у акваторији Црног мора на борбеној дужности се сменило 25 војних бродова НАТО-а.

„Сваки трећи је био наоружан крстерећим ракетама“, прецизирао је Шојгу, истакавши да је Алијанса за 20 одсто повећала интензивитет ваздушног извиђања.

„Од  почетка ове године авијација НАТО-а извела је више од 80 извиђачких летова дуж граница наше територије“, додао је Шојгу.

Он је истакао да од прошле јесени црноморском зоном свакодневно патролирају авиони стратешке елетронске обавештајне и базне патролне авијације, као и беспилотне летелице.

Чланице Алијансе повећале војне расходе 

Истовремено, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио да су у земљама Алијансе трошкови одбране повећани за 4,6 одсто.

Амерички војници на војним вежбама Достојни партнер 2018 у оквиру НАТО-а у Грузији - Sputnik Србија
Америка више не пребацује војнике за вежбу  „Бранилац Европе 2020“

Он је изразио наду да ће се тај тренд сачувати, упркос економским проблемима због коронавируса, јер, према речима Столтенберга, „инвестирање у одбрану је корисно чак и у ситуацијама као што је садашња“.

„Оружане снаге су показале своје могућности током реаговања на такве кризе као што је коронавирус. Војска представља потенцијал који је веома користан за превазилажење природних катастрофа и криза када се ради о здрављу становништва“, оценио је генерални секретар Алијансе.

Цела земаљска кугла – зона интереса Алијансе

Међутим, према речима професора Академије војних наука Русије Владимира Козина, задаци које је НАТО поставио испред себе захтевају још већа новчана улагања.

Он је подсетио да све државе-чланице савеза морају до 2024. године достићи ниво расхода на одбрану који износи два одсто од БДП-а земље, а након тога, према проценама америчког председника Доналда Трампа та цифра треба да се удвостручи.

НАТО бродови у Црном мору - Sputnik Србија
Зашто бродови НАТО-а не могу да врше извиђања Крима

„НАТО је поставио испред себе грандиозан задатак да ојача потенцијал у глобалним димензијама. Реч је о ракетно-нуклеарном оружју и средствима његове испоруке, противракетној одбрани и снагама опште намене, глобалном војном присуству. Изгледа да је цела земаљска кугла зона интереса Алијансе“, сматра стручњак.

Он на крају истиче да огроман број војних база треба да се одржава, јача, што захтева огромне количине новца.

Раније је амерички председник Доналд Трамп више пута критиковао чланице Алијансе због недовољног буџета за одбрану.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала