Писмо јеромонаха из манастира Тумане о коронавирусу: Падамо на првој лекцији, која се зове љубав

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Уђи у базу фотографијаДезинфекција иконе у цркви Светог Алексеја
Дезинфекција иконе у цркви Светог Алексеја - Sputnik Србија
Пратите нас
Jеромонах Димитрије из манастира Тумане упутио је отворено писмо поводом епидемије коронавируса, истичући да је „рецепт против короне у нама“. Он упозорава да је страх од короне надвладао сам себе отварајући пут у безнађе.
„У животињској борби за животом, падамо на првој лекцији, а она се зове љубав. Замењена самољубљем, наша антиљубав љушти полице маркета безобзирно и презриво не примећујући ближњег. Толеранција се претвара у невиђену грубост, која поред погрдног ‘српског’ речника не преза ни од одмеравања физичке снаге… И ова борба за ‘голи живот’ у виду пуњења остава и медикамената не би била ни сувишна ни страна, када би у питању било неко дивље племе из неке далеке нама непознате земље“, навео је јеромонах Димитрије.

Он је указао да проблем настаје зато што се ради о једном хришћанском православном народу, чији је идентитет заснован и постоји већ вековима на темељима јеванђељског начела живота.

За епидемију коронавируса каже да је изазов који представља искушење које треба препознати и борити се против њега.

Он наводи да се, „у освиту нових технологија и достигнућа која су засигурно човека подигла високо, чак и изнад очекивања“, јавио голим оком невидљив вирус.

Страх од короне надвладао је и сам себе отварајући пут у безнађе, које је увек праћено самодовољношћу и себичношћу“, сматра јеромонах Димитрије.

Он саветује да се против тога треба борити постом, молитвом, покајањем, читањем прикладне класичне литературе, нешто што је ведро, оптимистично.

Истиче да забрана кретања није ништа страшно

„Пост је, нека наш подвиг буде да останемо код куће. Стиснимо зубе, издржимо. Лепи су дани, ако имамо двориште изађимо, погледајмо лепоту Божију. Kада нам је тешко, бодримо једни друге, радујмо се једни другима. Ако је већ нека врста изолације, ту су и телефони и мејлови, па ћемо бар чути ближње“, наводи јеромонах.

Он саветује да се поштују препоруке лекара и да се људи савесно понашају и због себе и ближњих.

Храм Христа спаситеља у Москви - Sputnik Србија
РПЦ појачала санитарне мере током богослужења

О томе како се треба понашати у цркви каже: “Света тајна причешћа најјачи је лек, лек бесмртности, лек вечног живота. Kада смо у храму, имајмо разумевање једни за друге. Сами направимо ред... Ако нам се кашље, имамо марамицу“.

„Док је изолација, изолујмо и ми лоше у себи. Умножимо љубав, веру, наду, богољубље и човекољубље. Пост је — постимо и уздржавајмо се у име своје вере од греха и зла. Рецепт против короне је у нама. Христос нам га је завештао“, закључио је јеромонах Димитрије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала