Помоћ Србији: Руска хуманитарна мисија ангажована у борби против коронавируса

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Српска и руска застава
Српска и руска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска хуманитарна мисија, у складу са својим могућностима, учествује у борби против епидемије вируса корона у Србији и одазвала се на актуелне позиве њених становника и здравствених установа.

"Веома нам је важно да правовремено реагујемо на ситуацију и да пружимо сваку могућу помоћ током овог тешког периода. Одавно имамо тесну сарадњу са српским здравственим радницима, а у овом послу учествују и руски стручњаци који се консултују с домаћим љекарима", објављено је на званичној веб страници Руске хуманитарне мисије.

У оквиру пакета мјера помоћи Србији током епидемиолошке пријетње, Руска хуманитарна мисија је, у сарадњи са домовима здравља у Пожеги и Медвеђи, приступила реализацији пројекта дијагностичког прегледа становништва, као и пружању помоћи пацијентима.

Овим општинама поклоњене су двије мобилне клинике снабдјевене комплетном неопходном медицинском опремом. Клинике су направљене на основу аутомобила повећане проходности с погоном на четири точка.

Мобилни центри раде не само у градовима и сједиштима општина, већ и у удаљеним и тешко доступним насељеним мјестима, а стручњаци већ неколико дана врше прегледе и пружају здравствене услуге људима којима је потребна терапија, достављају лијекове и транспортују тешко обољеле у централне болнице.

"Имајући у виду особености вируса који пријети становништву Србије, возила су додатно снабдјевена јединственом покретном апаратуром за вентилацију плућа, чији је недостатак веома осјетан у низу болничких установа овог краја. Захваљујући овој опреми, чак и пацијентима с тешким обликом вируса корона могуће је пружити моменталну помоћ и извршити њихов безбједан транспорт до стационарних установа", наглашава се у саопштењу.

Мобилне клиники Руске хуманитарне мисије наставиће с радом до тренутка завршетка епидемије.

С обзиром на чињеницу да је Уредбом Владе Републике Србије особама старијим од 65 година забрањено кретање током епидемиолошке пријетње, Руска хуманитарна мисија организовала је волонтерске екипе.

"Њихов задатак је да обилазе оне који се принудно налазе у изолацији. Екипе волонтера максимално правовремено реагују на молбе и пружају потребну помоћ при набавци и достављању основних животних намирница и лијекова. Телефони волонтерског центра Руске хуманитарне мисије су 011/3241-795 и 063/233-810", наглашава се у саопштењу.

Из Руске хуманитране мисије наводе да горуће питање представљају лијекови, те да је у тренутно у разради питање достављања лијекова клиникама, сходно упућеним молбама, у најскорије вријеме, као и респиратора и медицинских маски.

На територију Србије већ је стигао препарат "Азитромицин" који се успјешно показао у лијечењу респираторних обољења и има га довољно за 1.200 људи, наводе из ове хуманитарне мисије.

"Постоје и други лекови чији се обим испоруке процењује на око једну тону. Тежимо да правовремено реагујемо на ситуацију и да не занемаримо ниједан апел. Искрено се трудимо да помогнемо Србима, нама блиском и пријатељском народу", поручују из Руске хуманитране мисије.

Руска хуманитарна мисија је непрофитна организација, основана ради остваривања хуманитарне, правозаштитне и филатропске дјелатности са циљем пружања помоћи страдалима у социјалним, националним, религиозним и војним конфликтима, жртвама репресије, избјеглицама, привремено расељеним лицима, а такође са циљем учвршћивања мира, пријатељства и слоге међу народима, предупређивању социјалних, националних и религиозних конфликата.

Ова организација има за циљ реализацију пројеката у областима медицине, повећање квалитета живота становништва, образовања и културе. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала