Могуће пооштравање карантина у Русији

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМедицински радници проверавају здравствено стање путника на аеродрому Внуково у Москви
Медицински радници проверавају здравствено стање путника на аеродрому Внуково у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Руске власти размишљају о пооштравању карантина у земљи и предузимању одлучних мера за идентификовање и тестирање оних који су били у контакту са оболелима од коронавируса ради њихове касније изолације, уколико такви кораци буду дали могућност за ефикасну борбу са епидемијом, саопштио је за Спутњик извор у руској влади.

„Брзина ширења заразе у Русији математички одговара ситуацији у земљама као што су Шпанија, Немачка, Француска и Велика Британија. Ово је пораст са 27 одсто на 33 одсто на дан када се упореди са бројем случајева. Да би Русија дошла до нивоа земаља које релативно успешно контролишу ширење заразе, као што су Сингапур, Јапан и Јужна Кореја, потребно је предузети одлучне карантинске мере, идентификовати и повећати тестирање оних који су били у контакту са оболелима и њихову накнадну изолацију“, објаснио је саговорник агенције.

Он је, при томе, напоменуо да Русија „има времена да предузме ове оштре, али изузетно неопходне мере како би се ефикасно изборила са коронавирусом“. Међутим, он је нагласио да те мере морају бити заиста одлучне.

Извор је навео да руске власти настављају да „пажљиво анализирају информације влада других земаља о мерама за обуздавање коронавируса, издвајајући најуспешније“.

Према његовим речима, ради се о корацима у области здравства, економије и отворености у информисању становништва.

„Да би се донела одлука о сврсисходности додатних мера, Русија проучава међународно искуство у повећању масовног тестирања људи који су били у контакту са болеснима, карантина за болесне, изолацији људи, затварању граница, отказивању масовних догађаја и забрани масовних окупљања“, прецизирао је извор.

Што се тиче области економије, посебна пажња се обраћа на подршку малим и средњим предузећима, као и гранама индустрије које су највише погођене увођењем ограничења, истакао је саговорник.

Такође је рекао да су значајне мере за „изградњу поверења у потезе владе“, подсетивши да се страни лидери јавно обраћају становништву како би објаснили ситуацију и акције које се предузимају за сузбијање ширења заразе и обнављање економије.

„Власти настоје да буду максимално отворене у вези са свим постојећим подацима о обиму и последицама ширења инфекције“, закључио је саговорник агенције.

Пандемија коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима у више од 150 земаља света заражено је више од 308 хиљада људи, 95 хиљада се опоравило, а више од 13 хиљада је умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала