Бугарски председник уложио вето на део закона о ванредном стању

© REUTERS / Marko DjuricaПредседник Бугарске Румен Радев
Председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Бугарске Румен Радев најавио је да враћа парламенту на поновно разматрање део закона о ванредном стању, који је скупштина раније усвојила, а који предвиђа кажњавање за ширење лажних информација, преноси Бугарски национални радио.

Према његовим речима, кажњавање за ширење непоузданих информација утиче на слободу говора, јер се ситуација стално мења.

„У закону не постоји дефиниција лажне информације, због чега Бугарима прете казне и затвор. Стручњаци, новинари и грађани биће приморани на аутоцензуру, притом у условима динамичних промена у нашој перцепцији пандемије и потребе за алтернативним ставовима. Такво правило се може искористити за интерпретрацију било каквог неодговарајућег слободног мишљења. У складу са законом такво ограничење ће остати на снази и након што се оконча ванредно стање“, рекао је председник.

Радев је истакао да ће недостатак убедљивих мера довести до напетости у друштву.

„Бугарима нису потребне претње, него подршка“, рекао је Радев и апеловао да се израде мере, које би помогле онима који страдају у кризној ситуацији.

Софија: Јасно је одакле долази иницијатива да се затрују српско-бугарски односи - Sputnik Србија
Бугарски тужилац: Увести ратно стање да се не понови сценарио из Европе

Због економске кризе хиљаде Бугара се боре за преживљавање

Према његовим речима, становништво се тренутно суочава са две кризе – кризом у сфери здравства и социјално-економском кризом, која је изазвана мерама предузетим против ширења коронавируса.

„Економска криза је сада у другом плану, али је она довела хиљаде Бугара у услове тешке борбе за преживљавање. Њима су потребне не само плате, него и подршка. Све земље су кренуле да спасавају оне који се суочавају са највишим економским губицима, за то се издвајају милијарде. Морамо имати у виду да је наш буџет далеко скромнији, али потребе Бугара су неодложније“, истакао је бугарски лидер.

Народна скупштина Бугарске је 20. марта прогласила ванредно стање у земљи. У случају раста цена у апотекама за време ванредног стања, прете казне затвора од једне до три године, као и новчане казне. Такође, за ширење лажних информација прети казна затвора од једне до три године.

Раније су представници бугарских пословних кругова апеловали на лидера земље да блокира одређене одредбе закона, јер, према њиховом мишљењу, оне не би имале жељени ефекат.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала