Поглед у камеру и плаћено: Како коронавирус подстиче развој биометрије у Русији

© Depositphotos.com / СookiecutterКаса у продавници
Каса у продавници - Sputnik Србија
Пратите нас
Опасност од ширења коронавируса посредством новчаница и картица могло би стимулисати развој биометрије. Пример за то је Русија, где је у прехрамбеним продавицама почело тестирање плаћања скенирањем лица, пишу руски медији.

Према наводима листа „Известија“, клијенти банке ВТБ већ имају могућост да плате купљене производе једноставним скенирањем лица у супермаркетима „Лента“. Плаћање се врши уз помоћ јединственог биометријског система, чији је оператер компанија „Ростелеком“.

И друге банке, као што је „Промсвјазбанк“ започеле су преговоре са трговинским ланцима о почетку тестирања таквог система плаћања, истиче лист.

Како је објашњено, да би извршили плаћање, све што власници банковних картица који су прошли биометријску идентификацију треба да ураде јесте да погледају у камеру на каси.

Скенирање мобилног телефона приликом уласка у нову Амазонову продавницу без касе - Sputnik Србија
Само уђеш и изађеш: Отворен први "Амазонов" супермаркет без касе /фото/

„У пилот пројектима технологија се користи за плаћање мањих износа. Да би се потврдио пренос већих износа, планирано је да се користи други фактор, на пример ПИН код. Клијент ће такође моћи да плати и куповину преко интернета, тако што ће погледати у камеру на телефону и прочитати низ цифара, уместо да попуњава податке о картици“, саопштено је из „Ростелекома“.

Из компаније додају да се о увођењу такве технологије не преговара само са трговинским ланцима, него и са бензинским пумпама, ланцима брзе хране, произвођачима вендинг аутомата и представницама метроа и руских железница.

Стручњаци истичу да би се прелазак на плаћање помоћу биометријских података могао убрзати због ширења коронавируса, јер се многи потрошачи плаше да се вирус може пренети преко новчаница и картица.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала