Потпредседник Владе Русије: За пад цена нафте криви арапски партнери

© REUTERS / Ahmed YosriСаудијац стоји испред берзанског дисплеја у банци у Ријаду
Саудијац стоји испред берзанског дисплеја у банци у Ријаду - Sputnik Србија
Пратите нас
За пад котација нафте криве су земље Персијског залива, изјавио је то потпредседник Владе Русије Андреј Белоусов за телевизију „Русија 1“.

Белоусов је нагласио да Русија никада није имала за циљ снижавање цене нафте. „То је искључиво иницијатива наших арапских партнера“.

Према речима потпредседника владе, чак и оне руске нафтне компаније које су „биле заинтересоване за тржишта“ залагале су се за продужење споразума ОПЕК+.

„Основна идеја била је да се споразум продужи за још годину дана. У крајњем случају, за тромесечје. Али арапски партнери су поступили другачије“, закључио је Белоусов.

Криза на нафтном тржишту

Цене нафте готово су се удвостручиле од почетка месеца услед смањења потражње на тржишту због епидемије коронавируса КОВИД-2019, као и раскидања споразума ОПЕК+.

Чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) нису успеле 6. марта да се договоре о продужетку споразума о смањењу производње. Москва је предлагала да постојећи услови остану на снази, док је Ријад тражио да се производња нафте додатно смањи. Због тога су од 1. априла укинута ограничења производње у земљама-чланицама бившег савеза.

Министар енергетике Русије Александар Новак изјавио је 10. марта да врата ОПЕК+ нису затворена и да су редовни састанци планирани у мају-јуну, а није искључио ни могућност нових споразума. Према саопштењу Кремља, није искључено да ће Русија и Саудијска Арабија успети да се договоре о количини производње нафте.

С друге стране, директор „Сауди Арамко” Амин Насер потврдио је да ће у априлу ова саудијска компанија драстично повећати испоруку нафте. Према његовим речима, укључујући испоруке у земљи, обим испоруке износиће 12,3 милиона барела нафте дневно.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала