Вашингтон троши милионе долара да убеди Источну Европу да се одрекне руског оружја

© Sputnik / Mikhail VoskresenskyОружје руске војске
Оружје руске војске - Sputnik Србија
Пратите нас
САД настављају програм финансијске помоћи земљама Источне Европе које су спремне да одрекну руског оружја и замене га америчким. До сада је у те сврхе издвојено око 277 милиона долара. Међутим, руски војни експерти сматрају да тај план не може у потпуности бити реализован.

Стручњаци наводе да Пентагон вероватно неће успети да натера своје партнере да се потпуно одрекну руске технике и пређу на америчку. Другим речима, земље источне Европе, са изузетком Пољске, не журе да троше новац на модернизацију наоружања, које је веома скупо, а није увек високог квалитета. Ипак, Американци желе да их присиле да модернизују оружане силе америчким оружјем, које ће набављати од САД за амерички новац.

Планирани милиони недовољни да се руско оружје замени америчким

„Такав курс постоји у НАТО-у у целини и посебно у САД, али ради се о томе да су за потпуну замену совјетског наоружања, испорученог за време постојања СССР-а и Варшавског пакта, потребна огромна финансијска средства која земље Источне Европе немају и које САД не планирају да им дају. Као део програма наоружавања обезбеђена су одређена средства, али она су безначајна и мизерна, јер се за сваку земљу издваја свега неколико десетина милиона долара, а за потпуну замену совјетског наоружања потребно је барем два пута више“, каже за Спутњик Виктор Мураховски, војни експерт и члан Експертског савета колегијума Војно-индустријске комисије Руске Федерације.

Мураховски подсећа да САД захтевају од других земаља – чланица НАТО-а да повећају свој допринос одбрамбеном и војном буџету, али да статистика потрошње НАТО-а показује да ти амерички захтеви нису испуњени.

Експерт такође истиче да земље Источне Европе немају довољно финансијских ресурса за куповину "нове скупе опреме и технике".

Ипак, представник Пентагона пуковник Уриах Орланд изјавио је да америчко Министарство одбране наставља блиско да сарађује са Стејт департментом у планирању пружања помоћи европским партнерима у области безбедности, што ће им омогућити да смање њихову зависност од руске одбрамбене индустрије, као и да изграде или одрже своје одбрамбене способности. 

Руска ракета Циркон - Sputnik Србија
Зашто је руска паметна хиперсонична ракета „Циркон“ кошмар за противнике /фото/

„Дифенс њуз“ објашњава да САД намеравају да се усредсреде на "циљане инвестиције" у оквируЕвропског подстицајног програма за докапитализацију (ЕРИП). Тај програм су 2018. године покренули Стејт департмент и Европска команда Оружаних снага САД како би се убрзао процес повлачења из употребе совјетске и руске војне технике у источној и јужној Европи.

Америчка помоћ - симболична

„Програм предвиђа стимулацију куповине оружја како би се заменили совјетски модели у земљама НАТО-а које су недавно ушле у овај блок. Искрено, то има више симболично значење – како они умеју да кажу, то подразумева прелазак на НАТО стандарде, али не и прелазак на савремено оружје америчке производње или на оружје произведено у развијеним земаљама  НАТО-а. Пре свега, прелазак на НАТО стандарде у овом случају више предвиђа неке бирократске процедуре, а такође захтева и да се стандарди логистике, техничке подршке и одржавања опреме ускладе са захтевима НАТО-а“, каже Мураховски.

ЕРИП обухвата осам земаља: Бугарску, Литванију, Албанију, Босну и Херцеговину, Хрватску, Грчку, Северну Македонију и Словачку. Све ове земље чланице су Северноатлантске алијансе, осим БиХ и Северне Македоније, која је у процесу придруживања НАТО-у.

© Фото : Виталиј АнковМураховски: Земље Источне Европе немају довољно финансијских ресурса за куповину "нове скупе опреме и технике".
Вашингтон троши милионе долара да убеди Источну Европу да се одрекне руског оружја - Sputnik Србија
Мураховски: Земље Источне Европе немају довољно финансијских ресурса за куповину "нове скупе опреме и технике".

У документу Бироа Стејт департмента за војно-политичке послове наводи се да су Албанија, БиХ, Словачка, Хрватска, Грчка и Северна Македонија добиле 190,7 милиона долара за куповину америчких авиона и друге технике. Бугарској је додељено 56,2 милиона долара за куповину авиона, а Литванији - 30 милиона долара за куповину хеликоптера.

„Дифенс њуз“ цитира речи неименованог извора из Стејт департмента који тврди да је новац у износу од 277 милиона долара уложен у програм у протекле две године обезбедио продају америчког оружја у вредности од око 2,5 милијарди долара.

„Савремене системе наоружања нико бесплатно не испоручује. Ако погледате источне земље-чланице НАТО-а, које имају мање или више пристојан буџет, као што је например Пољска, видећете да ту земљу САД снабдевају ловцима Ф-35 пете генерације по тржишној цени, која износи око 100 милиона долара по јединици. Истовремено, Пољска и даље има совјетске авионе, оклопна возила, артиљерију, борбена возила пешадије и још увек обимну листу совјетског наоружања. Да би га у потпуности заменили, пољски буџет неће бити довољан, а САД то неће урадити о свом трошку“, објашњава експерт.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала