И свемирске летелице пролазе кроз карантин

CC BY 2.0 / NASA / Две руске свемирске летелице, свемирски брод "Сојуз МС-09" и брод за набавку "Прогрес 70" спојени за Међународну свемирску станицу
Две руске свемирске летелице, свемирски брод Сојуз МС-09 и брод за набавку Прогрес 70 спојени за Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија
Пратите нас
„Све свемирске летелице које су послате на друга небеска тела, пролазе кроз такозвани планетарни ‘карантин ’ “, каже шеф одељења на Институту за биомедицинске проблеме Руске академије наука Вјачеслав Иљин.

Он истиче да се тако испуњавају сви захтеви Комитета за свемирска истраживања која се односе на заштиту других планета од инфекција земаљским микроорганизмима и заштиту биосфере Земље од могућих патогених микроорганизама током повратка свемирске технике из свемира.

„Убудуће је, као и сада, потребно наставити са дезинфекцијом и чишћењем све опреме биоцидним средствима како би се спречио пренос патогена. Поред тога, неопходно је започети напредна истраживања у области вирусологије. Раније није било нарочито интересовање за овај правац, а сада се због коронавируса појавила жеља за истраживањем“, каже Иљин.

Он наводи да се недавно у научним круговима појавила идеја да је коронавирус могао доспети на земљу од метеорита који је експлодирао у октобру изнад Кине, али да та тврдња није доказана.  

На питање колико је посада Међународне свемирске станице заштићена од коронавируса и од осталих вирусних и бактеријских инфекција, Иљин каже да лекари још нису приметили ништа алармантно.

Деценијски систем превенције још увек функционише. Да бисмо спречили ширење вируса, имамо читав арсенал средстава за хигијену и бактериостатичних лекова. Ако вирус некако доспе до станице, онда у условима микрогравитације, у условима овог херметичког објекта, бактеријски аеросол је стабилнији него на Земљи. У новонасталим условима, наш одсек који се бави развојем средстава за личну хигијену треба да поради на стварању средстава која ограничавају емисију микроорганизама у животној средини, укључујући можда и маске за астронауте да би се ограничила појава бактеријског аеросола у свемиру када је астронаут прехлађен, кија или кашље“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала