Који пацијенти посебно морају да се чувају од инфекције

© Fotolia / Narong JongsirikulЛекар води белешке током разговора са пацијентом
Лекар води белешке током разговора са пацијентом - Sputnik Србија
Пратите нас
Која је то ризична група пацијената који морају обазривије да се чувају од инфекције коронавирусом открио је декан Медицинског факултета Универзитета у Београду проф. др Небојша Лалић.

Проф. др Лалић, који је интерниста ендокринолог, подсетио је да је прва особа која је преминула у Србији од коронавуируса био дијабетичар, те поновио да су ови пацијенти у великом ризику да оболе од новог вируса.

„Дијабетес је врло снажан фактор ризика за компликације Ковид инфекције. Ми смо припремили додатно упутство за пацијенте оболеле од дијабетеса, које ћемо раширити електронским путем или на неки други начин. Ту ће бити разјашњено од чега треба да се чувају и како да се поставе“, додао је др Лалић.

Студенти медицине волонтирају, али раде под надзором

Професор се осврнуо и на волонтерски рад студената Медицинског факултета. Каже да су се они сами јавили да волонтирају, чак и пре него што је било више оболелих у Србији.

Студенти раде у клиникама опште праксе и домовима за стара лица. Ангажовани у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и телефонским путем дају савете грађанима о свему што их занима у вези са коронавирусом.

На питање колико су наши студенти без завршног испита спремни да уђу у болнице, професор одговара:

„Прво су се организовали унутар факултета, а онда су се ставили у службу Института Батут... Они наравно не раде сами, углавном помажу и раде под надзором“, рекао је др Лалић у „Јутру“ на ТВ Прва.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала